Найближчими роками штучний інтелект (ШІ) матиме значний вплив на ринок центрів обробки даних. Збільшення обсягу інформації, що обробляється серверами, призведе до збільшення навантаження на ІТ-інфраструктуру. Як зазначають експерти Eaton, у найближчі роки необхідно буде змінити підхід до проєктування та управління датацентрами. Усе більшого значення набуватимуть нові локації в Європі та Африці.

Штучний інтелект сприяє розвитку центрів обробки даних

Центри обробки даних знаходяться на чолі цифрової трансформації та розвитку інструментів, що базуються на даних: штучний інтелект, інтернет речей та хмарні технології. Ці об'єкти повинні справлятися з новими вимогами й навантаженнями на сервери щодо обробки зростальних обсягів інформації. За даними TIRIAS Research, до 2028 року обсяг даних, оброблених генеративним ШІ (наприклад, ChatGPT), може призвести до 50-кратного збільшення навантаження на сервери. Однак технологічні розробки, пов'язані з ШІ та інтернетом речей, також сприяють підвищенню ефективності роботи дата-центрів. Серед іншого, ці інструменти дають змогу відстежувати поточні операції та проводити аналітику, завдяки чому об'єкти можуть краще керувати енергоспоживанням чи безпекою.

Що незабаром може об'єднати Європу та Африку?

Ринок центрів обробки даних зростає, але все більше країн вводять обмеження на додавання нових навантажень до мережі. Отримати дозвіл на будівництво або розширення об'єкта в різних країнах стає все складніше. Досі основними містами, в яких розташовувалися великі серверні, були Франкфурт, Лондон, Амстердам або Париж, де, серед іншого, були доступні надійні телекомунікаційні зв'язки. У найближчі роки більше дата-центрів буде побудовано в менших центрах, таких як Варшава, Відень, Стамбул, Лагос або Найробі, де обмеження з електропостачанням є меншою проблемою, а дозволи на будівництво буде легше отримати.

Екологічні проблеми та регуляторний тиск

Усі галузі, включно з центрами обробки даних, зіткнуться з регуляторними вимогами, пов'язаними зі стійкістю. Найважливішим викликом буде підвищення ефективності систем, щоб вони могли обробляти більше інформації, зменшуючи при цьому вуглецевий слід і споживання енергії. Одним з елементів змін стане використання відновлюваних джерел енергії, таких як сонячні панелі або вітрові турбіни.

Полегшення роботи в модульних датацентрах

Зростання попиту на інформацію зумовлює необхідність розширення площ центрів обробки даних і збільшення щільності розміщення серверних стійок. Модульні датацентри (prefabricated modular data centres) допоможуть адаптувати архітектуру цих об'єктів до зростального попиту. Такі рішення дозволяють швидше, дешевше та безпечніше будувати нові об'єкти, а також масштабувати їхню потужність та об'єднувати. Вони містять усі компоненти, необхідні для зберігання та обробки даних, модулі живлення та охолодження.