З початком повномасштабного вторгнення стало ясно, що на полі бою потрібні технологічні геймченджери. Для швидкого й ефективного розвитку defense-tech ринку Мінцифра рік тому разом з Міноборони, Генштабом, Мінстратегпромом, Мінекономіки, РНБО запустила кластер Brave1.

Сьогодні Brave1 — це вже ціла defense-tech екосистема з понад 900 інноваторами, які створили більш ніж 1600 розробок.

Brave1 став єдиною точкою входу для співпраці всіх учасників defense-tech сфери. Сьогодні кластер працює за 12 топнапрямами, серед них — БпЛА, засоби розвідки, наземні роботизовані комплекси, системи РЕБ, навігаційні системи, розмінування, військова медицина тощо. Вже сьогодні за кожним напрямом є десятки технологічних рішень, які держава купує для фронту. З останніх новин — передали на фронт 2 тисячі одиниць РЕБу ближньої дії від українських розробників, учасників кластера Brave1, і роботизовані платформи ШаБля.

Зараз винахідники зосереджується на розробках наземних роботизованих комплексів, РЕБ, на штучному інтелекті в оборонних технологіях та БпЛА, зазначає Михайло Федорів, віцепрем'єр-міністр та керівник Мінцифри. Адже кожна технологія, що здатна змінити підхід до ведення війни, і є нашою асиметричною відповідь на кількісну перевагу ворога.