Звіт компанії McKinsey про економічний потенціал генеративного ШІ, що був нещодавно опублікований, говорить про його значний вплив на підвищення продуктивності. У звіті вивчено 16 бізнес-функцій та розглянуто 63 сценарії використання, в яких технологія може вирішувати конкретні бізнес-завдання, приносячи один або кілька вимірних результатів.

Серед головних прогнозів McKinsey варто відзначити наступні:

  • На думку аналітиків, генеративний ШІ може щорічно додавати до світового ВВП від 2,6 трлн. до 4,4 трлн. дол., що, для прикладу, перевищує ВВП Італії. Загалом це збільшить віддачу всього штучного інтелекту на 15-40%.

  • Генеративний ШІ вплине на всі галузі. Банківська справа, високі технології та медико-біологічні науки входять до числа індустрій, які можуть отримати від застосування таких технологій найбільший ефект у відсотковому відношенні до своїх доходів.

  • Близько 75% цінності, яку можуть принести рішення на основі генеративного ШІ, припадає на чотири області: клієнтські операції, маркетинг та продаж, розробка ПЗ та науково-дослідні роботи.

  • Генеративний ШІ здатний змінити анатомію праці, розширивши можливості окремих працівників за рахунок автоматизації деяких видів їхньої діяльності. В даний час ця та інші технології здатні автоматизувати трудову діяльність, що займає 60-70% робочого часу працівників. Прискорення темпів технічної автоматизації багато в чому пов'язані з розширенням можливостей генеративного ШІ з розуміння природного мови, що необхідно виконання робіт, на які припадає 25% загального робочого дня.

  • Темпи трансформації робочої сили, ймовірно, прискорюватимуться з огляду на зростання потенціалу технічної автоматизації. Згідно з оновленими сценаріями McKinsey, що включають розвиток технології, економічну доцільність та терміни поширення, половина сучасних видів трудової діяльності може бути автоматизована в період з 2030 по 2060 рр., з медіаною у 2045-му, що приблизно на десятиліття раніше, ніж у попередніх оцінках.

Загалом в McKinsey впенені, що генеративний ШІ здатний суттєво підвищити продуктивність праці в усій економіці, однак для цього будуть потрібні інвестиції на підтримку працівників при зміні видів діяльності або зміні місця роботи. У період до 2040 генеративний ШІ може забезпечити зростання продуктивності праці на 0,1-0,6% на рік, залежно від темпів впровадження технології та перерозподілу робочого часу на користь інших видів діяльності.