На думку генерального директора Arianespace Стефана Ізраеля, на ракету багаторазового використання Європі доведеться чекати до 2030-х років. Про це повідомляє видання Space.com.

Наразі Arianespace готує свою ракету Ariane 6 до тестового польоту після багаторічних затримок. Європейська робоча конячка Ariane 5, яка експлуатується майже 30 років, нещодавно запустила місію JUICE Jupiter і тепер має лише один політ до виходу на пенсію. Ariane 6 буде одноразовим, незважаючи на початок розробки майже десять років тому, коли можливість багаторазового використання розроблялася та тестувалася в Сполучених Штатах компанією SpaceX.

Коли приймалися рішення щодо Ariane 6, то це робили з використанням доступних технологій для швидкого впровадження нового ракетоносія. Однак затримки з Ariane 6 означають, що Європі бракує власних варіантів запуску в космос. Це питання було висвітлено в останньому звіті незалежної консультативної групи Європейського космічного агентства. Ізраїль заявив, що, на його думку, Ariane 6 літатиме більше 10 років, перш ніж Європа перейде на багаторазового наступника в 2030-х роках.

Окрім Arianespace, Європа наразі підтримує низку приватних ракетних компаній, зокрема Rocket Factory Augsburg, Isar Aerospace, PLD Space і Skyrora, причому деякі з цих ракет будуть багаторазовими. Однак ракети, що розробляються, є легкими, тоді як Ariane 6 і її можливий наступник є набагато більш ефективними, оскільки відносяться до середньо-важких ракет.