Надійність побутових пристроїв та комп'ютерної техніки сьогодні перебуває на досить високому рівні, проте будь-яке обладнання, навіть дуже дороге і від іменитих брендів, все одно ламається. Це зумовлено високою складністю сучасних пристроїв, швидким прогресом, недостатньою налагодженістю технологічних процесів, оскільки конкурентна боротьба змушують виводити нові товари ринку максимально швидко, і просто фізичним старінням матеріалів і хімічних сполук. Особливо актуальним є все вищесказане для ноутбуків, смартфонів або планшетів, адже ці вироби містять як складні хімічні сполуки (акумуляторна батарея), так і високотехнологічну електроніку (процесор, материнська плата, оперативна пам'ять тощо).

І якщо у вас вийшов з ладу ноутбук і терміново потрібен майстер з ремонту, який виконає замовлення швидко та недорого, можна звернутися до сервісу замовлення послуг Kabanchik.ua. Зокрема у розділі https://kiev.kabanchik.ua/category/remont-noutbukov можна знайти саме спеціаліста з ремонту лептопів.

Трохи статистики

Декілька років тому SquareTrade, відомий американський постачальник послуг розширеної гарантії на побутову електроніку та комп'ютерну техніку, створив рейтинг надійності ноутбуків, використовуючи гарантійні звернення власних клієнтів. Загалом фахівці сервісного центру проаналізували близько 30 тисяч ноутбуків 9 різних виробників. В результаті вийшла наступна статистика: понад третина власників ноутбуків поскаржилися на поломку пристрою в перші три роки після покупки, а дві третини цих звернень пов'язані саме з різними апаратними проблемами.

Окрім того, експерти SquareTrade досліджували залежність надійності від ціни. Як відомо, на рівень надійності пристрою досить сильно впливає якість складання, а також застосовуваних компонентів та матеріалів. Виявилося, що протягом 12 місяців експлуатації бюджетні пристрої виходять з ладу на 20% частіше, ніж лептопи середнього та початкового рівня і на 40% частіше, ніж ноутбуки преміум-сегмента.

Які компоненти найбільш уразливі?

Взагалі ноутбук може зберігати працездатність до 10 і навіть більше років. Причому це стосується не тільки електроніки і корпусу пристрою, але навіть акумулятора. Хоча останній, звичайно, дуже сильно деградує за цей час.

Відомий американський виробник Dell спирається на такі цифри під час терміну служби окремих компонентів. Так, рідкокристалічний екран служить від 30 тисяч до 60 тисяч годин або 5-7 років при цілодобовому режимі використання (що буває вкрай рідко). При використанні близько 8-10 годин на день РК-дисплей пропрацює щонайменше 10 років.

Процесор та системна плата служать від 7 до 10 років. При цьому мікросхеми на материнській платі та центральний процесор дуже рідко виходять з ладу. Найбільш часта поломка – пересихають конденсатори та забруднюються/деградують системи охолодження.

Популярні сьогодні SSD важко прорахувати з погляду надійності. Справа в тому, що тут багато залежить від інтенсивності використання. Найбільш поширені накопичувачі обсягом 240 Гб витримують близько 90 ТБ перезапису даних і понад мільйон годин напрацювання на відмову (це близько ста років безперервної роботи). Але гарантійний термін служби становить лише від 3 до 5 років.

Найуразливіший компонент ноутбуків – акумулятор. У середньому батарея витримує 500 циклів заряду/розряду, що становить від року до трьох років. Більшість вендорів надають всього 12 місяців гарантії на батарею. Багато виробників використовують різні фірмові покращення, які дозволяють розширити термін служби до 1200 циклів (приблизно 6-7 років). Однак якісна батарея навіть через 10-12 років може зберігати обмежену працездатність, наприклад замість трьох годин на початку експлуатації підтримувати автономну роботу ноутбука протягом хоча б 30-40 хвилин.

Як відремонтувати чи модернізувати ноутбук?

Більшість сучасних ноутбуків постачаються з незнімними акумуляторами, тобто навіть якщо у вас є нова запасна батарея, без повної розробки корпусу пристрою її замінити неможливо. Те саме стосується заміни жорсткого диска, збільшення обсягу оперативної пам'яті, чищення системи охолодження. Особливі випадки – ремонт ноутбука, коли йдеться не тільки про заміну компонента, а ще й діагностику неполадки. Тут точно не обійтись без професійного майстра.

Спеціаліста будь-якого рівня можна знайти на вищезгаданому маркетплейсі послуг Kabanchik.ua. Підберіть майстра у вашому населеному пункті, виходячи з типу ремонту, оцінки його професіоналізму згідно з відгуками клієнтів та запропонуйте йому роботу.

Або опублікуйте власне оголошення: задайте категорію замовлення ремонту (діагностика ноутбуків та ПК, Чищення від пилу, Видалення вірусів, Відновлення даних, встановлення ОС та програм тощо), вкажіть марку пристрою, свою адресу, контактний номер, дату замовлення та очікуваний гонорар, який ви готові заплатити майстру.

Після того, як майстер виконає ваше замовлення, не забудьте оцінити його роботу на сайті – це допоможе іншим користувачам сервісу.