За даними Організації Об’єднаних Націй, до 2050 року населення планети становитиме 10 мільярдів осіб, що вдвічі більше, ніж було ще в 1987 році. Це означає, що для того, аби виготовити достатню кількість продуктів харчування, обсяги врожаю з одного гектара доведеться подвоїти. Проте саме завдяки діджиталізації ці проблеми, наявні в сільському господарстві усього світу, зможуть бути розв’язані. Та як досягти кращих показників урожаю з огляду на погодні умови та низку інших причин?
Сільське господарство в Digital епоху
Під впливом цифрової трансформації агробізнес доволі швидко змінюється, а традиційні кордони та сегменти цієї галузі — розмиваються. Робототехнічне землеробство зараз набирає обертів у всьому світі, хоча ще кілька десятиліть тому це здавалося якоюсь туманною перспективою. Для точного землеробства, що базується на основі ґрунтових карт, використання супутників і дронів, а також додаткових даних, отриманих за допомогою Інтернету речей (IoT), новітні технології дають змогу збільшувати обсяги виготовлених продуктів, використовуючи при цьому меншу кількість ресурсів і відведених площ. Наприклад, за допомогою аналітичних даних фермер із Кенії, застосовуючи дрони, може доставити корисних комах у потрібне саме зараз місце. Фермер, який вирощує пшеницю в Канзасі, зберігає чистоту ґрунтових вод, користуючись добривами лише там, де це потрібно. Отже, фермерство вже незабаром може стати більш точним, стабільним та екологічним.
- Покращення ефективності сільського господарства
Збільшення попиту на харчові продукти на ринках, що розвиваються, зумовлене зростанням кількості населення в цих країнах, адже їхні жителі звикли споживати велику кількість м’яса та інших калорійних продуктів. З іншого ж боку, дефіцит деяких ресурсів, зокрема води та корисних копалин, у багатьох частинах світу перетворюється на ще більшу проблему.
Наприклад, однією з найпоширеніших у світі рослин, багатих на цукор, є цукрова тростина. Нещодавно її також почали використовувати для виробництва біопалива й електроенергії. Однак через зростання кількості населення збільшується і видобуток цієї рослини. Це означає, що для максимального врожаю цукрової тростини на мінімальних площах, які до того ж відрізняються різним кліматом і типом ґрунту, особливу увагу потрібно приділяти технікам вирощування та використанню необхідних ресурсів.
Крім того, важливо впроваджувати нові технології, які не лише дають змогу економити час і гроші, а й забезпечують більш екологічний підхід. Так, при збиранні врожаю вручну за годину можна отримати близько 500 кг цукрової тростини, а завдяки механічному способу — 100 тонн. Цьому сприяє супутникова система управління комбайнами, яка здатна відстежувати сліди від коліс задля максимального збору врожаю та мінімізації часу і палива.
- Створення прозорих і надійних ланцюжків постачання продуктів
Культура споживання поступово змінюється, і покупці стають все більше зацікавленими у безпеці продовольчих товарів. Сьогодні чи не кожен споживач для впевненості у власній безпеці прагне знати точне походження продуктів харчування та деталі процесу їхньої обробки. Для цього потрібно відстежувати послідовність вирощування продуктів, починаючи з посіву зерен і завершуючи збиранням урожаю. А це, зі свого боку, створює потребу в поєднаному ефективному ланцюжку постачання, який допомагає зменшити продовольчі відходи. Проте нині харчовий ланцюжок перебуває під контролем урядових і неурядових організацій, що спричинює збільшення кількості врегулювань та їхні зміни, через що немає змоги повністю відслідковувати точне походження та деталі процесу обробки продуктів.
-
Завчасне реагування на нестабільний ринок і ціноутворення
Підприємства агробізнесу можуть опинитися в умовах нестабільних цін на сировину та перебійного постачання сільськогосподарських культур. Тому сьогодні компаніям як ніколи потрібно вміти в режимі реального часу реагувати на дефіцит пропозиції та попиту, а також на цінові зміни на ринку. Таким підприємствам слід налагодити ефективний процес управління ризиками та виконати низку дій, спрямованих на уникнення цих ризиків або ж їхнього утримання на прийнятному рівні (геджування). З іншого ж боку, новітні технології відкривають різні канали збуту для виробників і створюють нові товарні ринки.
Впровадження концепції цифрового бізнесу
Для того щоб підвищити ефективність сільського господарства, створити прозорі ланцюжки постачання харчових продуктів до споживачів і своєчасно реагувати на нестабільність ринку, аграрному бізнесу варто по-новому оцінити певні процеси та ввести кілька нововведень:
-
Переосмислити бізнес-моделі. Варто розширювати традиційні галузеві межі та перетворюватися з організації активів на організацію, що базується на послугах і результатах.
-
Переосмислити бізнес-процеси. Слід змінити основні бізнес-процеси за допомогою цифровізації. Для зберігання послідовних даних по всьому ланцюжку постачань агробізнес залежить від надійних функцій бек-офісу в логістиці та фінансах.
-
Переосмислити процес роботи. Потрібно впроваджувати поточні процеси, які засновані на даних, отриманих у режимі реального часу, й використовувати їх для прийняття рішень і негайного реагування.
Задля підвищення дохідності та рентабельності агрокомпаніям варто йти в ногу з часом. Аби всі процеси поєдналися в єдиний ефективний механізм, їх слід оптимізувати за допомогою програмного забезпечення – бізнес-застосунків, що можуть розв’язувати такі питання, як прогнозування погодних умов і подання рекомендацій щодо вирощування рослин, а також підключатися до IoT, зокрема до інтелектуальних машин і дронів для збору й автоматизації даних.
Автор статті: експерт з рішень для бізнесу SAP Україна