Компанія Samsung Electronics оголосила про успішне завершення розробки другого покоління своїх твердотільних накопичувачів із вбудованим функціоналом обробки даних SmartSSD. Нагадаємо, що перше покоління SmartSSD було розроблено спільно з AMD у 2020 р. і, за заявами вендора, вже використовується провідними глобальними ІТ-компаніями.

Як стверджує Samsung, застосування SmartSSD зводить до мінімуму необхідність обміну даними між центральним процесором комп'ютера, його графічним прискорювачем (GPU) та оперативною пам'яттю. Загалом це значно покращує продуктивність комп'ютерної системи та її енергоефективність.

За оцінками виробника, при використанні SmartSSD час обробки запитів до великих баз даних знижується більш ніж на 50% порівняно із звичайними твердотілими дисками, зниження енергоспоживання досягає 70%, а завантаженість центрального процесора – до 97%.

У новому поколінні SmartSSD використовується інтегрована система на кристалі (SOC) Xilinx Versal Adaptive виробництва AMD, що дозволяє покращити обчислювальні можливості накопичувача та зменшити його енергоспоживання.

Samsung позиціонує SmartSSD як накопичувач для обслуговування програм, пов'язаних з обробкою великих масивів даних, включно зі штучним інтелектом, машинним навчанням та 5G/6G.