На нещодавній міжнародній суперкомп’ютерній конференції під назвою ISC 2024 найновіший суперкомп’ютер Intel Aurora, встановлений в Аргоннській національній лабораторії, здивував чимало експертів, оскільки нарешті подолав екзафлопний бар’єр. До цього лише система Frontier від AMD могла досягти такого рівня продуктивності. Intel повідомила про це у своєму блозі, заявивши, що Aurora тепер офіційно є найшвидшим суперкомп’ютером для ШІ у світі. Суперкомп’ютер було створено у співпраці з Аргоннською національною лабораторією та Hewlett Packard Enterprise (HPE). 

За словами Intel, поки що суперкомп’ютер використовує лише 87% своїх обчислювальних ресурісв. У надзвичайно важливому тесті Linpack (HPL) комп’ютер Aurora досяг 1,012 екзафлопс, що означає, що він майже подвоїв продуктивність з моменту початкового «часткового запуску» в кінці 2023 року, коли він досяг лише 585,34 петафлопс. Тоді компанія заявила, що врешті-решт розраховує подолати екзамасштабний бар’єр за допомогою «Аврори», і тепер таки змогла це зробити.

Intel зазначає, що в тестах на ISC 2024 система Aurora працювала з 9234 вузлами. В компанії стверджують, що вона посіла друге місце в загальному рейтингу LINPACK, і це означає, що вона все ще не може обійти систему Frontier від AMD, яка також є суперкомп’ютером HPE. До речі, Frontier від AMD став першим суперкомп’ютером, який подолав екзафлопний бар’єр в червні 2022 року. Frontier має приблизно 1,2 екзафлопс у Linpack, тому Intel буквально «дихає йому в потилицю», але компанія ще має багато чого зробити, перш ніж зможе наздогнати. Проте Intel каже, що Aurora посіла перше місце в змішаному тесті Linpack, що підкреслює її неперевершену продуктивність в сфері ШІ. У суперкомп’ютері Intel Aurora використовуються найновіші центральні та графічні процесори компанії, загалом 21 248 CPU Sapphire Rapids Xeon та 63 744 GPU Ponte Vecchio. Intel вважає, що коли система буде повністю запущена пізніше цього року, то вона зможе подолати навіть планку у 2 екзафлопси.