Геймпад (або джойстик) є маніпулятором, який використовується власником під час гри на консолі, комп'ютері, ноутбуці. За допомогою пристрою людина керує тим, що відбувається на екрані — наприклад, веде машину в автоперегонах або бореться в поєдинку всередині онлайн-стратегії. Використання спеціального девайсу дозволяє гравцеві краще відчувати свого персонажа та робити його рухи максимально точними, а також налаштовувати параметри ігрової консолі (наприклад, додавати звук) без безпосереднього контакту з нею. Про особливості та правила вибору сучасних джойстиків поговоримо нижче. 


Що таке геймпад

Ігровий джойстик складається з корпусу та клавіш управління, зазвичай — вперед/назад, вліво/вправо, центральної (наприклад, для зупинки персонажа) та допоміжних (регулювання звуку, перемикання ігрового режиму та інші додаткові функції). Зазвичай геймпади підключаються до комп'ютера або ігрової приставки дротовим методом для найбільшої точності та стабільного з'єднання, але зустрічаються і Bluetooth-варіанти з акумулятором або на батарейках. Геймпад — незамінний помічник для поціновувачів комп'ютерної гри. Найчастіше досвідчені геймери вважають за краще купити ігровий маніпулятор, щоб детально відчувати кожен рух персонажа на екрані. Всі робочі елементи на джойстику розташовані згідно з анатомічною будовою долоні, що дозволяє користувачеві одночасно натискати кілька кнопок і максимально швидко реагувати на ігрові завдання.

Правила вибору ігрових джойстиків

Під час покупки геймерського джойстика зверніть увагу на такі характеристики:

  1. Відповідний тип обладнання. Існують універсальні геймпади та спеціальні джойстики для Sony Playstation, XBox, комп'ютерів із різними ОС.
  2. Підключення. Дротові моделі забезпечують більш стабільне з'єднання, але обмежені довжиною шнура. Бездротові варіанти зручніші, але сигнал може пропадати, а сам джойстик вимагає підзарядки.
  3. Кількість та варіанти клавіш. Тут геймеру необхідно відштовхуватися від улюблених ігор. Наприклад, для «бродилок» і стратегій потрібен функціональніший джойстик з 10–12 кнопками, для звичайних перегонів та симуляторів достатньо базових моделей.
  4. Особливості конструкції. Оцініть зручність хвата та наявність антиковзких накладок на ручках. Вбудовані датчики (наприклад, акселерометр) дозволяють адаптувати роботу джойстика під стиль гри. Корисні вібровідгук за вхідних повідомлень, світлодіодне підсвічування, індикатор заряду.
  5. Тип ПЗ. Для геймпадів створюється унікальне програмне забезпечення — наприклад, автоматизований варіант XInput з уніфікованими клавішами або більш просунутий та дорогий DInput, у якому функціональність кожної клавіші регулюється користувачем.

 

Тепер ви знаєте все необхідне про особливості та правила вибору ігрових джойстиків. Бажаємо вдалих покупок!