Останнім часом ми спостерігаємо чимало суперечок навколо небезпеки подальшого розвитку штучного інтелекту. Але на цьому фоні мало хто звертає увагу на те, що технології ШІ потребують величезних обсягів енергіїї. Алекс де Фріс (Alex de Vries) з Амстердамської школи бізнесу та економіки VU опублікував нове дослідження, в якому показує, що до 2027 року індустрія штучного інтелекту може споживати стільки ж енергії, скільки й така країна, як Аргентина чи Нідерланди.

У 2021 році загальне споживання електроенергії Google становило понад 18 ТВт-год, причому 10–15% цього обсягу припадає на ШІ. Однак технологічний гігант швидко масштабує частину свого бізнесу, пов’язану зі штучним інтелектом, особливо завдяки запуску чат-бота Bard, а також інтеграції штучного інтелекту в свою пошукову систему. Якщо Google переведе увесь пошуковий бізнес на штучний інтелект, то обсяги електроенергії, що споживають його датацентри, зростуть до 29,3 терават-годин на рік, що еквівалентно споживанню електроенергії, наприклад, в Ірландії.

Центри обробки даних на сьогодні споживають від 1 до 1,3% усієї світової електроенергії. Масове впровадження штучного інтелекту до існуючих програм, таких як пошукові системи, може швидко збільшити цю частку.

Правда повномасштабне впровадження штучного інтелекту з використанням поточного апаратного та програмного забезпечення навряд чи відбудеться швидко, вважає експерт. Однією з головних перешкод на шляху такого масштабного впровадження є обмежена кількість графічних процесорів (GPU), достатньо потужних для обробки всіх цих даних.

Але в будь-якому випадку розробникам варто ретельно розглянули необхідність використання ШІ в певних галузях. Адже малоймовірно, що всі застосунки отримають користь від ШІ.