Аналітична система YouControl додала новий блок  для перевірки фізичних осіб – "Російські воєнні злочинці" (Russian War Criminals).

Russian War Criminals – спільний проєкт журналістів Слідство.Інфо та активістів Антикорупційного штабу, в якому зібрали понад 170 тис профілів військових російської федерації. Це онлайн-реєстр, що містить дані військових російської армії, ідентифікованих осіб полонених росіян, а також вбитих під час війни в Україні громадян рф. Російських солдатів у цьому реєстрі ідентифікують за допомогою відкритих джерел: списків Центру оборонних стратегій та ГУР, бази даних "Ищи своих", соцмереж та журналістських розслідувань. 

База була створена в травні 2022 року з метою ідентифікації усіх військовослужбовців рф, які беруть безпосередню участь або причетні до війни росії проти України. Одним із ключових завдань проєкту є допомога у збиранні доказів злочинів конкретних осіб під час військових дій – для подальшого використання українськими й міжнародними слідчими та надання цих доказів в українських судах і у Міжнародному кримінальному суді (Гаага, Нідерланди).

Де дивитися дані з бази в системі YouControl

Дані з реєстру "Російські воєнні злочинці" в системі YouControl  знаходяться в модулі “Перевірка фізичних осіб” в лівому боковому меню “Медіа”. Наприклад, при перевірці  підполковника поліцейського спецпідрозділу СОБР Росгвардії по Кемеровській області Дмитра Астахова, YouControl покаже два результати. Перший – ПІБ особи, коли ім’я та прізвище повністю збігається при перекладі з російської мови на українську, оскільки при пошуці в базі даних Russian War Criminals прізвище, ім’я та по-батькові особи потрібно вказувати тільки російською мовою. Другий – схоже ПІБ, коли немає впевненості в перекладі російського ПІБ та/або часткового збігу з ПІБ із запиту.  



У досьє можна побачити звання та приналежність до військової частини, а також статус воєнного злочинця:

  • мертвий

  • у полоні

  • підозрюваний

  • проводиться розслідування

  • ідентифікований

  • причетний.

Кому та для чого корисно

Отримання додаткової інформації з публічних інформаційних ресурсів контролюючих (державних) органів та приватних організацій, таких як онлайн-реєстр "Російські воєнні злочинці" – важливий крок для аналізу схем запобігання та протидії легалізації (відмивання) коштів, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення.

До того ж, згідно з положеннями постанови Правління Національного банку України від 19.05.2020 № 65, отримання додаткової інформації щодо контрагента шляхом пошуку інформації про нього у відкритих джерелах (наприклад, офіційних джерелах, публічних реєстрах, вебсайтах авторитетних видань), є одним із необхідних заходів належної перевірки контрагента.

У типологічному дослідженні Державної служби фінансового моніторингу України на тему: "Фінансування тероризму та отримання кримінальних доходів від вчинення інших злочинів в умовах військової агресії російської федерації", яке затверджене Наказом Державної служби фінансового моніторингу України 27.12.2022 № 95, серед актуальних інструментів для контролю та моніторингу тероризму зазначене, зокрема, джерело реєстру "Російських воєнних злочинців". 

Отже, використання та аналіз додаткової інформації про контрагента, включаючи інформацію з онлайн-реєстру "Російські воєнні злочинці", сприяє ефективному контролю, забезпеченню безпеки та ефективному управлінню ризиками у сфері фінансів, тероризму та поширення зброї масового знищення.