Тисяча найбільших підприємств за доходами у 2022 році згенерували майже 6 трильйонів грн. Більшість із них належать до галузей паливно-енергетичного та аграрно-промислового комплексу. Основну частину топових підприємств складають компанії, зареєстровані 15-30 років тому. Про секторально-географічний аналіз розвитку найбільших підприємств та головні тренди в ключових сегментах ринку – в спільному дослідженні фінансового аналітика Романа Корнилюка та R&D-центру YouControl.

Доходи у нафтогазовому секторі та електроенергетиці перевищили трильйон грн. 

Найбільші компанії України зі списку топ 1000 забезпечують понад половину загального обсягу доходів усіх підприємств країни. Кожна з найбільших компаній цього списку згенерувала як мінімум 1,25 млрд грн чистого доходу за 2022 р.

Найбільшими за чисельністю секторами великого бізнесу виявились: нафтогазовий сектор (146 компаній), харчова промисловість (129), електроенергетика (105), сільське господарство (102). Дещо більше ніж по 50 компаній серед топових за виручкою діє у таких секторах як: оптова та роздрібна торгівля, хімічна промисловість, а також металургія.

Ті ж самі галузі економіки широко представлені у згаданому ренкінгу за обсягом чистих доходів, але в інакшому порядку. Перше місце займає нафтогазовий сектор (1,3 трильйона грн або 21% від загальних доходів топ 1000), на другому – електроенергетика (17,3%), далі – роздрібна торгівля (8,3%), сільське господарство (8,1%), харчова промисловість (7,7%), металургія (7%). 


Коксохімічна промисловість, тютюнове виробництво, вугільна галузь, металургія, попри відносно нижчу кількість великих компаній у першій тисячі, генерують значно вищі рівні доходів у розрахунку на одне підприємство. Основою ж великого бізнесу України досі залишаються галузі, що використовують природні ресурси.

Попри явне зростання ролі сфери інформаційних технологій, секторальний профіль і експортну спеціалізацію України досі визначають агрокомплекс та харчопром, а також такі важкі індустрії як: металургія, хімпром та енергетика. 

Концентрація в столиці та промислових центрах. Близько 51,5% від загального обсягу доходів топ 1000 сконцентровано в компаніях зі столичною “пропискою”. Окрім Києва із 405 компаніями, ще 26% доходів генерують 259 великих підприємств, які юридично знаходяться в промислових центрах Дніпропетровської, Київської, Львівської та Одеської області. Внаслідок російської агресії частка в загальних доходах традиційних лідерів тогорічних ренкінгів – Харківської та Донецької областей суттєво знизилась до 11-12 місця: 1,6 % і 1,3% сукупних доходів відповідно.

Географічна структура розміщення великого бізнесу зазнала тектонічних зрушень під час 2022 р. Прив’язка великих діючих компаній до потужних індустріально-фінансових центрів зберігається лише на територіях, віддалених від прифронтової зони, тоді як Харківщина, Донеччина, Луганщина і Херсонщина зазнали великих втрат бізнес-активності через війну. Попри катастрофічний вплив війни на великий бізнес Півдня і Сходу, надію вселяє те, що позиції топ компаній з Дніпра, Запоріжжя та Одеси на бізнес-мапі країни лишаються досить стійкими, наскільки це можливо у нинішніх обставинах.

Топові підприємства з двадцятирічною історією

Основну частину топ 1000 складають старі компанії, зареєстровані 15-29 років тому. Також високі доходи демонструють молоді компанії віком 4-5 років. Однак, серед новостворених підприємств, які швидко почали генерувати мільярдні доходи, є багато перереєстрованих фірм. Їхні акціонери схильні реєструвати такі компанії в межах структуризації бізнесу фінансово-промислових груп та реорганізації державних підприємств з ознаками природних монополій. Часто доходи таких компаній тісно пов’язані з регуляторними рішеннями та наближеністю власників до політичних еліт. 

Середній вік компаній досить різниться залежно від галузі, до якої вони належать. Наймолодші компанії знаходяться в енергетичному, нафтогазовому, готельно-ресторанному та архітектурному секторах із середнім віком від 7 до 9 років з дати держреєстрації. Найстаріші компанії - в наукових дослідженнях, меблевій промисловості, водопостачанні та утилізації, а також коксохімічній промисловості із середнім віком від 24 до 29 років. У нерудній промисловості, фармацевтиці, машинобудуванні та металургії середній вік найбільших компаній становить 19-23 роки, оскільки багато з них успадкували матеріальну базу від капітальної інфраструктури радянських часів. Реєстраційні дати цих компаній пов'язані з періодом після великої приватизації в кінці 1990-х – початку 2000-х рр.

Хто вижив та потрапив до рейтингу найбільших за рік війни?

Перший аналіз топ 1000 компаній YouControl презентував два роки тому за даними 2020 р. Однак розкриття розпорядниками офіційної звітності за 2021-й явно погіршилося з точки зору актуальності, повноти та точності даних. Тому за базу для реалістичного порівняння змін у секторально-регіональній структурі в воєнному 2022 р.  було коректніше взяти дані саме позаминулого 2020-го.

Оцінюючи учасників найбільших компаній України у 2022 р. із топовими компаніями 2020-го, фахівці YouControl визначили, що склад першої тисячі оновився на 27%. Відтак впродовж останніх двох років 271 компанія покинула ренкінг першої тисячі великого бізнесу в основному через падіння доходів, частково через банкрутства і руйнування, а деякі діючі компанії, можливо, досі не оприлюднили фіндані.

Зі складу топ 1000 компаній за 2022-й повністю вийшли поодинокі підприємста з таких секторів економіки як: "Операції з нерухомістю", "Туризм" і "Спорт і розваги". Ринок купівлі-продажу нерухомості також істотно скоротився, особливо під час першого півріччя минулого року, що не сприяло нарощенню виручки топовими рієлторами.

Доходи компаній за 2022 р. помірно зросли в номінальному виразі. Загальний дохід найбільших підприємств склав майже 6 трильйонів грн, що на 20% більше, ніж загальні доходи топ 1000 компаній України у 2020 р. (5 трлн грн). Утім такий номінальний приріст навряд чи є приводом для позитивних висновків з огляду на темпи споживчої інфляції 26,6%, які у минулому році повністю “з’їли” весь цей ілюзорний ріст, красномовно вказавши на фактичне падіння суми реальних доходів великого бізнесу.

Лідерами росту за доходами за підсумками 2021-2022 рр. стали компанії таких секторів економіки як: електроенергетика, нафтогаз,  вугільна промисловість, оптова торгівля, інформаційні технології. При цьому найбільше зниження спостерігалось в доходах великих компаній сектору металургії, роздрібної торгівлі, автотрейдингу, транспорту, будівництва та нерудної промисловості.