Фірма-розробник ПЗ для розпізнавання облич Clearview за останні роки виконала майже мільйон пошуків для поліції США. Про це повідомив виданню BBC її засновник та генеральний директор Хоан Тон-Тат. Він також сказав, що Clearview має в наявності майже 30 мільярдів зображень, зібраних із таких платформ, як Facebook чи Instagram (але зроблених без дозволу користувачів).

Хоча цифра в мільйон пошукових запитів не була підтверджена поліцейською службою, тим не менше поліція Маямі таки зауважила, що використовує це програмне забезпечення для будь-якого виду злочинів: від вбивств до крадіжок у магазинах.

Система Clearview дозволяє представнику правоохоронних органів завантажувати фотографію обличчя та знаходити збіги в базі даних із мільярдів зібраних зображень. Далі система надає посилання на відповідні зображення в інтернеті. Clearview вважається одним з найпотужніших і найточніших рішень у сегменті розпізнавання облич.

Водночас компанію неодноразово штрафували на мільйони доларів у Європі та Австралії за порушення конфіденційності. Критики стверджують, що використання поліцією Clearview ставить усіх у «постійне поліцейське шикування».

Компанії заборонено продавати свої послуги більшості американських компаній після того, як Американська спілка громадянських свобод (ACLU) подала на Clearview AI до суду в Іллінойсі за порушення закону про конфіденційність.

Але є винятки для поліції, і CEO Тон-Тат каже, що його програмне забезпечення використовують сотні поліцейських у США. Поліція в США зазвичай не повідомляє, чи застосовує таке програмне забезпечення, і воно заборонене в кількох містах США, включаючи Портленд, Сан-Франциско та Сіетл. Також представники поліції сказали, що використовували систему близько 450 разів на рік і що вона допомогла розкрити кілька вбивств. Водночас слідчі ставиться до розпізнавання обличчя лише як до підказки і не проводять арешти тільки, тому що це підказує алгоритм.

Є кілька задокументованих випадків помилкової ідентифікації особи за допомогою розпізнавання обличчя поліцією. Однак відсутність даних і прозорості щодо використання поліцією означає, що справжня цифра, ймовірно, набагато вища. Сама Clearview часто посилається на дослідження, які показують, що точність розпізнавання становить майже 100%. Але ці цифри часто базуються на якісних фотографіях. Насправді точність Clearview дуже сильно залежить від якості вхідного зображення.

Тим не менще, борці за громадянські права хочуть, щоб поліція, яка використовує Clearview, відкрито повідомляла про випадки застосування і щоб точність технології прозоро перевірялася в суді. Вони хочуть, щоб алгоритм ретельно перевірили незалежні експерти, і скептично ставляться до заяв компанії.