Протягом усього 2022 року в умовах повномасштабної війни, розпочатої російським агресором, попри постійні ворожі атаки на наші міста і села, Укртелеком стабільно працював. З самого початку повномасштабного вторгнення рф головною метою було захистити персонал та забезпечити стабільну роботу компанії.

Завдяки злагодженій та професійній роботі команди, підтримці партнерів, солідарності телеком галузі Укртелеком забезпечив стале функціонування своєї критичної інфраструктури та національної мережі, надаючи послуги ЗСУ, державним органам, бізнесу та населенню.

Фінансові результати

За результатами 2022 року (згідно з неаудійованою фінансовою звітністю) загальний дохід АТ «Укртелеком» склав майже 5,6 млрд грн, що на 15% менше, ніж у попередньому році.

EBITDA склала понад 1,2 млрд грн. Маржа EBITDA знизилася на 5,9 в.п. і склала 22,4%.

Капітальні інвестиції за 2022-й рік становили понад 530 млн грн. Додаткові операційні та інвестиційні витрати, спричинені воєнною агресією рф, склали понад 140 млн грн.

У 2022 році Укртелеком сплатив понад 1,4 млрд грн податків і зборів до бюджетів усіх рівнів.

Збитки внаслідок війни

За попередніми оцінками, загальні руйнівні наслідки російської агресії для Укртелекому сягають 2 млрд грн, що переважно зумовлено економічним знеціненням операційних активів та втратою активів на тимчасово окупованих територіях на суму понад 600 млн грн.

Крім того, внаслідок бойових дій було пошкоджено близько 200 будівель компанії, а близько 40 — повністю зруйновано.

Відновлювальні роботи 24/7

З початку повномасштабної війни з російським агресором Укртелеком відновив надання послуг у понад 1200 населених пунктах для більш ніж 350 тисяч домогосподарств, реконструював понад 130 кілометрів зруйнованих ліній зв'язку. Інтернет-доступ забезпечено на рівні 87% населених пунктів національного покриття компанії станом на 24.02.2022. Послуги надаються у всіх областях, крім тимчасово окупованих населених пунктів Луганської, Донецької, Запорізької, Харківської та Херсонської областей.

Розвиток оптичної інфраструктури

Навіть в умовах повномасштабної війни Укртелеком продовжує реалізовувати проєкти з розвитку оптичної мережі та інвестувати в захищеність власної інфраструктури від кібератак. Зокрема, протягом 2022 року було прокладено майже 5,6 тисяч кілометрів волоконно-оптичного кабелю.

Загалом база користувачів оптичного інтернету компанії зросла на 16,2% порівняно з попереднім роком, що забезпечило зростання доходів у цьому сегменті на 27%.

Укртелеком облаштував Wi-Fi-доступ в укриттях 503 шкіл, підключив до оптичної інфраструктури 117 медичних та 153 освітніх заклади.

Енергонезалежність

Укртелеком робить все можливе, щоб якомога більше користувачів мали доступ до послуг зв'язку навіть під час вимкнення зовнішнього електроживлення. Запас міцності мережі Укртелекому забезпечують генератори автономного живлення та акумуляторні батареї, завдяки чому близько 60% абонентської бази по всій країні користуються енергонезалежним інтернетом від Укртелекому.

Витрати на паливно-мастильні матеріали для забезпечення безперебійної роботи телеком обладнання під час знеструмлень склали понад 20,5 млн грн.

Також Укртелеком запропонував вільний Wi-Fi-доступ у близько 200 своїх центрах обслуговування абонентів по всій території України.

А вже на початку 2023 року було впроваджено мережу з близько 700 безкоштовних публічних Wi-Fi-зон у п'яти містах: Київ, Дніпро, Львів, Одеса та Харків, де кілька років тому у рамках модернізації інфраструктури було встановлено вуличні телеком шафи.

Комерційна оренда

Протягом року доходи від комерційної оренди нерухомості, що вивільнена завдяки модернізації мережі, зменшилися майже на 18% у порівнянні з попереднім роком і склали понад 372 млн грн. Головним чинником цього зменшення стала втрата низки об'єктів нерухомості у тимчасово окупованих населених пунктах та руйнування внаслідок ракетних обстрілів.

Допомога захисникам

Укртелеком системно надає підтримку Силам оборони України. У 2022 році на потреби захисників спрямовано близько 50 млн грн. У межах ініціативи «Сталевий фронт Ріната Ахметова» компанія надала бойовим підрозділам Сил оборони безпілотні авіаційні комплекси «Валькірія» та «Лелека».

З початку повномасштабної війни Укртелеком передав 190 корпоративних автомобілів, три тисячі тактичних аптечок, понад чотири тисячі медичних турнікетів, дві тисячі кровоспинних бандажів та пов'язок, сотні рацій, десятки нош, генераторів та багато інших необхідних речей і обладнання для потреб наших захисників.

У лавах ЗСУ захищають українську землю майже 350 співробітників Укртелекому.