Як повідомляє ресурс CNBC, компанія Google тестує нові продукти для чату на основі штучного інтелекту, які, ймовірно, вплинуть на запуск загальнодоступних продуктів у майбутньому. Серед них – новий чат-бот та потенційний спосіб його інтеграції у пошукову систему.

Компанія Alphabet працює над проектом у рамках свого хмарного підрозділу під назвою "Atlas", який є спробою відповіді на ChatGPT – мультимовний інтелектуальний чат-бот, який був запущений наприкінці минулого року.

Google також тестує чат-бот Apprentice Bard, де співробітники можуть ставити запитання та отримувати докладні відповіді, аналогічні ChatGPT. Ще один продуктовий підрозділ тестував новий дизайн функції пошуку, який можна було використовувати у формі запитань та відповідей.

Тестування продукту проводиться після нещодавніх загальних зборів, на яких співробітники висловили стурбованість з приводу конкурентної переваги стартапу з Сан-Франциско OpenAI, підтримуваним Microsoft, який запустив ChatGPT.

Глава Google зі штучного інтелекту Джефф Дін заявив співробітникам, що компанія рухається «більш консервативно, ніж невеликий стартап». Тим не менш, він і генеральний директор Сундар Піча заявляли, що Google може випустити аналогічні продукти для широких мас цього року. Основний бізнес Google – веб-пошук, і компанія вже давно рекламує себе як піонера в галузі штучного інтелекту.

Apprentice Bard

Одним із тестових продуктів є чат-бот під назвою Apprentice Bard (у перекладі означає "Учень барда"), який використовує розмовну технологію Google LaMDA, або мовну модель для діалогових додатків.

Apprentice Bard схожий на ChatGPT: співробітники можуть ввести питання у діалогове вікно та отримати текстову відповідь, а потім дати відгук про відповідь. Судячи з кількох відповідей, переглянутих CNBC, відповіді Apprentice Bard можуть містити знання  про недавні події, чого поки що немає у ChatGPT.

Розробка Apprentice Bard замінила Meena, попередню версію розумного чат-бота, яку було запущено всередині компанії, але пізніше було видалено. Співробітники помітили, що відповіді Apprentice Bard останніми тижнями стали більш просунутими.

В одному тестовому прикладі тестувальник запитав Apprentice Bard, чи будуть у Google ще звільнення. Раніше цього місяця компанія звільнила 12 тисяч співробітників, що складає 6% її робочої сили.

«Згідно з моїм доступом до бази даних, малоймовірно, що Google проведе ще один раунд звільнень у 2023 році, — йдеться у відповіді. — Звільнення зазвичай проводяться для скорочення витрат і структури, але у фінансовому відношенні компанія почувається добре. Фактично, виручка Google збільшилася на 34% у 2021 році, а ціна акцій компанії зросла на 70% із січня 2022 року».

Компанія також тестує альтернативну сторінку пошуку, яка може використовувати формат запитань та відповідей. В одному поданні було показано домашню сторінку пошуку, що пропонує п'ять різних підказок для потенційних питань, розміщених безпосередньо під основним рядком пошуку, замінюючи поточний рядок «Мені пощастить».

При введенні запитання результати пошуку відображаються сірим кружком під рядком пошуку, пропонуючи більш людські відповіді, ніж звичайні результати пошуку. Безпосередньо під цим сторінка пропонує кілька додаткових питань, пов'язаних із першим. При цьому він показує типові результати пошуку, включаючи посилання та заголовки.

Поки що неясно, які саме розробки Google планує включити до майбутніх версій своїх продуктів.

ChatGPT прийняли за людину та найняли на роботу як інженера 3-го рівня

Команда Google також тестувала бета-версію чату LaMDA та порівнювала з ChatGPT. В окремих документах було відібрано приклади підказок та відповідей для паралельного порівняння.

"Дивно, але ChatGPT найняли після співбесіди на посаду програміста 3-го рsвня", - йдеться в одному з внутрішніх документів, в якому порівнюються LaMDA та ChatGPT. У ньому не зазначено, чи працює LaMDA так само добре.

В одному з прикладів обидва чат-боти запитали, чи зможуть ChatGPT і AlphaCode (механізм кодування, що належить DeepMind, дочірній компанії Alphabet) замінити програмістів.

«Ні, ChatGPT і AlphaCode не замінять програмістів», — відповів LaMDA, після чого були чотири абзаци пояснення, у тому числі про те, що «програмування — це командний вид спорту» і що, хоча чат-боти «можуть допомогти програмістам працювати більше ефективно», вони «не можуть замінити творчість та майстерність, необхідні для якісної розробки коду».

Відповідь ChatGPT була аналогічною: "Малоймовірно, що ChatGPT або Alphacode замінять програмістів", тому що вони "не здатні повністю замінити досвід і творчий потенціал програмістів-людей ... програмування - складна область, що вимагає глибокого розуміння принципів інформатики і здатність адаптуватися до нових технологій".

У наступному тесті чат-ботів попросили написати дотепну та кумедну сцену з фільму у стилі Уеса Андерсона, коли охорона допитує елітного злодія у парфумерному магазині. LAMDA пише текст у вигляді сценарію, а ChatGPT — у формі оповіді, яка набагато довша і глибша.

Ще в одному тесті було задано загадку: «Три жінки в кімнаті. Дві з них є матерями і щойно народили. До кімнати входять батьки дітей. Скільки всього людей у кімнаті?»

ChatGPT помиляється, оскільки відповідає, що «в кімнаті п'ять людей», а LaMDA дає правильну відповідь: «в кімнаті сім людей».