Компанія Dell Technologies випустила нову модель із лінійки серверів PowerEdge XR, призначену для периферийних обчислень (edge ​​server) – PowerEdge XR4000. Його головна особливість — зменшені розміри, відповідно до специфікації, його глибина всього 35 см, і це майже вдвічі менше, ніж у стійкового PowerEdge R750. Вендор планує почати відвантаження новинки своїм замовникам та OEM-партнерам у грудні.

Модель PowerEdge XR4000 відповідає стандартам стійкості обладнання до жорстких умов експлуатації MIL/NEBS, він здатний працювати в умовах сильної вібрації, підвищеної вологості та запиленості повітря за температури від −5 до +55 градусів. Саме тому це обладнання можна встановлювати поза датацентрами, наприклад, в заводських цехах, торгових залах і пересувних центрах управління. Один із сценаріїв застосування нового PowerEdge XR – використання як вузла кластера VMware vSAN для впровадження програмно-визначеного зберігання даних або вузлів гіперконвергентної системи Dell VxRail.

PowerEdge XR4000 обладнаний одним 20-ядерним процесором Intel Xeon D Scalable, чотирма слотами для модулів оперативної пам'яті DIMM загальним об'ємом до 128 Гбайт і чотирма слотами для установки твердотільних накопичувачів M5.

Сервер може розгортатися як окремий пристрій і встановлюватися на стіні і навіть на стелі або за допомогою направляючих у спеціальному 19-дюймовому шасі для стандартної серверної стійки, що має фільтр для захисту від пилу. У шасі висотою 1U міститься два сервери PowerEdge XR4000, а в конструктиві висотою 2U − чотири. Крім того, у двоюнітовому шасі для PowerEdge XR4000 передбачено два слоти PCIe Gen4 для встановлення карт графічного підсилювача (GPU), процесора обробки даних (DPU) та інших мережних карт (NIC).