Згідно з новим звітом Міжнародної федерації робототехніки (International Federation of Robotics, IFR), в Китаї зараз знаходиться майже половина всіх інстальованих роботів у світі, і ця кількість швидко збільшується. 

Нагадаємо, що головне завдання IFR – сприяти дослідженням, розробкам, використанню та міжнародному співробітництву в усій галузі робототехніки. 

За даними видання Engineering.com, Китай був світовим лідером у впровадженні промислових роботів протягом останніх 8 років, більше того, за 3 останні роки Китай майже подвоїв кількість інсталяцій промислових роботів. Аналітики з Wall Street Journal повідомляють, що у 2020 році в Китаї було встановлено 243 тисячі роботів, а це майже половина всіх промислових роботів у світі.

Зазначається, що більшість нових промислових роботів використовується у виробництві електроніки (для друкованих плат, споживчої електроніки тощо) і в складанні автомобілів, зокрема у швидко зростаючому виробництві електромобілів (EV). Може здивувати, чому Китай, країна з такою кількістю населення і доволі дешевою ручною працею, обрала дороговартісних роботів із їхніми особливими вимогами до технічної підтримки. В IFR називають причини цього. По-перше, кількість робочих рук в Кита поступово зменшується через старіння населення та зростання конкуренції за робочі місця в сфері обслуговування. По-друге, в Китаї майже припинилася міграція із сел в міста, а саме така міграція забезпечувала приплив робочих рук. Уряд Китаю сповнений рішучості не допустити, щоб скорочення робочої сили спричинило падіння виробництва, і, як це може вчинити лише централізований, авторитарний уряд, він зробив роботизацію національним пріоритетом і мобілізував для цього свої сили.

Останній п’ятирічний план Китаю для індустрії робототехніки, оприлюднений у грудні 2021 року Міністерством промисловості та інформаційних технологій (MIIT), спрямований на те, щоб зробити країну світовим лідером у сфері робототехніки та промислової автоматизації. І, здається, цей план працює. Якщо в 2012 році на десять тисяч працівників в Китаї припадало 10 роботів, то в 2020 році цей показник виріс до 246 роботів, що є дев’ятим найкращим рейтингом у світі. Щоб підтримувати сучасну робототехніку в робочому стані, у червні цього року Міністерство людських ресурсів і соціального забезпечення Китаю навіть запровадило 18 нових професій, серед яких – «інженер-робототехнік».