Компанія Backblaze, що надає послуги хмарного зберігання даних, використовує у своїх серверах традиційні жорсткі диски та твердотільні накопичувачі. З 2018 р. компанія почала активно замінювати завантажувальні HDD, що вийшли з ладу, на SSD. Сьогодні у Backblaze більше 2500 твердотільних накопичувачів від різних вендорів, на яких зберігається понад 2 екзабайти даних.

Щороку компанія вимірювала надійність SSD та HDD, відстежуючи річну інтенсивність відмов (Annualized Failure Rate – AFR).

Як показало її дослідження, AFR за весь термін служби для HDD та SSD на четвертому році становив відповідно 1,83 та 1,05%, а на п'ятому році розрив збільшився: 3,55% для HDD проти 0,92% для SDD. Показники AFR за весь термін служби для HDD на шостий, сьомий та восьмий роки склали відповідно 5,23, 6,26 та 6,93%. Як себе покажуть твердотільні накопичувачі у ці роки, поки що неясно, оскільки вони були встановлені лише у 2018 році.


Експерти Backblaze повідомляють, що після 5-го року експлуатації частота відмов SSD швидше за все почне швидко зростати. У якийсь момент у їхній роботі можуть виникнути великі проблеми – після того, як вони досягнуть меж зносу осередків пам'яті.

Однак надійність – лише один із факторів, що впливають на вибір, у той час як замовники при покупці повинні також враховувати вартість (SSD набагато дорожче за HDD), енергоспоживання (SSD споживають набагато менше електроенергії) та вимоги до форм-фактору.