Для коректної роботи всіх домашніх пристроїв, таких як смарт-телевізори та камери відеоспостереження, ноутбуки та телефони, потрібна висока швидкість інтернету, яка з різних причин не завжди можлива. Зокрема сигналам Wi-Fi можуть перешкоджати стіни та інші предмети або їх можуть перехопити ваші сусіди.

Серед найпоширеніших причин повільного Wi-Fi з’єднання та низької швидкості Інтернету:

1. Неправильне розташування роутера, зокрема велика відстань до ваших пристроїв та блокування його фізичними перешкодами, що погіршує передачу бездротового сигналу.

2. Застаріла модель роутера, яка може потребувати оновлення програмного забезпечення, що також впливає на швидкість його роботи.

3. Велика кількість пристроїв, які намагаються підключитися до роутера одночасно, що може перевантажувати мережу та погіршувати роботу Інтернету.

4. Наявність на пристроях програм, які потребують особливої ​​пропускної здатності, наприклад, ігрові додатки, можуть призвести до повільного Wi-Fi з’єднання для інших девайсів.

5. Робота бездротових сигналів на різних діапазонах частот та каналах Wi-Fi. У разі використання вашими сусідами того самого каналу, що й у вашій домашній мережі, його пропускна здатність може бути перевищена. Тоді варто спробувати зменшити діапазон самостійно за умови відсутності автоматичного регулювання. Варто зазначити, що діапазон частот 5 ГГц пропонує більше каналів Wi-Fi на вибір, ніж діапазон 2,4 ГГц. Хоча покриття може бути кращим у разі вибору першого варіанту, швидкість буде більшою з меншим діапазоном частот.

6. Обмеження швидкості Інтернету провайдером через перевищення використання даних користувачами або перевантаження мережі.

7. Підключення сторонніх осіб до Wi-Fi, наприклад, ваші сусіди можуть спробувати безкоштовно скористатися послугами вашого Wi-Fi, вгадавши легкий пароль до нього.

8. Використання VPN, який допомагає покращити конфіденційність в Інтернеті, також може бути причиною повільного Wi-Fi, оскільки додає більше кроків для з’єднання між вашим пристроєм та Інтернетом.

9. Наявність шкідливого програмного забезпечення на пристрої, яке може працювати у фоновому режимі, з’єднуватися з іншими пристроями через Інтернет та використовувати пам’ять, погіршуючи роботу Wi-Fi.

Як виправити повільне Wi-Fi з’єднання?

Для початку розташуйте роутер у центрі помешкання, змініть частотний діапазон або канал Wi-Fi, якщо поточний перевантажений з'єднаннями. Після цього варто перезавантажити роутер, встановити доступні оновлення та не забувати робити це регулярно.

Крім того, слід перевірити, які пристрої підключені до домашньої мережі, та відключити ті, які не використовуються. Також варто видалити програми та завдання, які потребують використання великих потужностей та можуть працювати у фоновому режимі.

Якщо ви маєте застарілу модель роутера, подумайте про його заміну на новий, більш сучасний. У разі збільшення кількості пристроїв або нестабільності роботи Інтернету слід змінити провайдера або оновити свій пакет інтернету.

Також варто перевірити свої пристрої на наявність шкідливих програм, які можуть використовувати обчислювальну потужність роутера та погіршувати роботу Wi-Fi. Щоб мінімізувати подібні ризики, варто змінити паролі за замовчуванням для всіх пристроїв та створити надійну та унікальну комбінацію для захисту роутера.