6 вересня 2022 року за ініціативи Мінцифри та Генерального директорату Єврокомісії з комунікаційних мереж, контенту та технологій відбулась зустріч, присвячена підтримці України щодо подання заявки на фінансування в межах майбутнього конкурсу цифрових глобальних шлюзів Програми ЄС Connecting Europe Facility.

Програма ЄС Connecting Europe Facility має на меті інвестування транспортної, енергетичної і цифрової інфраструктури Європи на період 2021-2027 років. Бюджет Програми становить 30 млрд євро: близько 23 млрд євро виділяються на транспортні проєкти, 5 млрд євро — на енергетичні проєкти і 2 млрд євро — на цифрові проєкти.

У цифровому секторі Connecting Europe Facility підтримуватиме розробку проєктів, що становлять спільний інтерес, таких як безпечні і надійні цифрові мережі з високою пропускною здатністю і системи 5G, а також оцифрування транспортних і енергетичних мереж.

Подання конкурсних заявок розпочнеться в жовтні цього року та триватиме до січня 2023 року. Головною умовою участі України у Програмі є згода на співпрацю від однієї або кількох телеком-компаній держав-членів ЄС та наявність спільного проєкту, який відповідає тематиці і умовам конкурсу.

До заходу долучились такі українські телеком-компанії, як Атраком, Реаком, Південна телекомунікаційна компанія» (SOHONET), Lifecell, Омега телеком, Vodafone Україна, Kyivstar та інші. А також понад 20 телеком-компаній і асоціацій держав ЄС з Литви, Румунії, Польщі, Іспанії, Греції, Чехії, Словаччини (Play, Deutsche Telekom, Hawe Telekom, FCA Poland, Anritsu, OTEglobe Greece, Forthnet/Nova Greece, TTSA Greece, Orange Poland, Orange Romania, Nokia Romania, Nokia Brussels, Vodafone Romania, Nokia Poland, Innogy Polska, Eurotel Communication, Whalebone, Nokia Spain, Romanian National Cyber Security Directorate, Soverio тощо).

20 вересня 2022 року Єврокомісія проведе ще одну зустріч для стейкхолдерів, під час якої буде представлено детальні умови конкурсу, а також практичні рекомендації підготовки заявок. Реєструйтесь на захід за посиланням.