Експерти з агенції Techno Systems Research (TSR) опублікували свої прогнози подальшого розвитку ринку WiFi.

У 2022 році TSR очікує збільшення обсягу ринку WiFi до 4,5 млрд пристроїв, що на 4,1% більше, ніж наприкінці 2021 р. У наступні п'ять років темпи зростання зберігаються на рівні приблизно 5% і до 2027 р. ринок досягне рівня 5,7 млн ​​пристроїв, при цьому основними стимулами його розвитку буде використання WiFi у «розумних будинках», автомобілях та додатках «Інтернету речей» (IoT).

На долю WiFi 6 зараз припадає майже чверть (24%) ринку WiFi, а до 2027 р. приблизно дві третини ринку будуть складати пристрої, що використовують WiFi 6 і технологію WiFi 7, що поки не отримала статус офіційного стандарту.

Частка пристроїв WiFi 6E та WiFi 7, що використовують частотний діапазон 6 ГГц, який забезпечує високу стабільну бездротову з'єднання і скорочення затримок передачі даних, зросте з 4,1% цього року до 18,8% через п'ять років. Пристрої WiFi 6E спочатку вийшли на ринок у США минулого року, а цього року почалися їх продажі та на європейському ринку. Перші пристрої WiFi 7 за прогнозами TSR вийдуть на ринок наступного року, а вже в 2025 році їх постачання перевищать постачання пристроїв WiFi 6E.

Втім, в TSR називають дві проблеми, які стримуватимуть розвиток сектора WiFi 6E та WiFi 7 в найближчі роки.

По-перше, потрібен дозвіл на використання діапазону 6 ГГц для WiFi регулюючими органами. Але в низці країн, серед яких і Китай, поки що немає перспектив на отримання такого дозволу, оскільки уряд КНР планує виділити цей діапазон для стільникових мереж 5G. А оскільки Китай є найбільшим ринком WiFi, то неможливість повноцінного застосування WiFi 7 у цій країні гальмуватиме впровадження цієї технології і глобально.

По-друге, зростає вартість апаратних компонентів обладнання, які використовуються у WiFi 7, наприклад, нових чіпсетів та іншого. Вірогідно, що через високу вартість переходу на стандарт WiFi 7 ця технологія буде в найближчі роки впроваджуватися в країнах Заходу або в різних смарт-пристроях старшого класу.