Компанія Huawei провела Тиждень інновацій Win-Win. У рамках заходу із програмною промовою виступив Ян Чаобінь (Yang Chaobin), президент підрозділу бездротових рішень Huawei. У своїй доповіді «Постійні інновації на шляху до 5.5G для нового витка розвитку індустрії 5G» він виділив ключові характеристики 5.5G: швидкість передачі даних у 10 Гбіт/с, можливість 100 мільярдів підключень і вбудований інтелект.

«Завдяки новим сервісам toC і toB ми вдосконалимо eMBB, URLLC та mMTC і надамо нові можливості виявлення, пасивного інтернету речей (IoT), позиціонування та нативного інтелекту (native intelligence). Так ми створимо інтелектуальні мережі 5.5G, які підтримують низхідний канал 10 Гбіт/с, висхідний канал 1 Гбіт/с і можливість 100 мільярдів підключень, ознаменовуючи еволюцію технології 5G», — прокоментував Ян Чаобінь.

Удосконалення 5G необхідні для підтримки нового досвіду користувача і послуг цифрової індустрії. У міру того як XR Pro та інші сервіси toC продовжують набирати популярності, мережі повинні десятикратно збільшити швидкості мобільних підключень, що сприймаються користувачами. Сервіси toB вимагають високих швидкостей висхідного каналу та сенсорних можливостей, середньошвидкісних з'єднань і пасивного IoT. «Це означає, що мережі 5.5G повинні забезпечувати швидкість низхідного каналу 10 Гбіт/с, швидкість висхідного каналу 1 Гбіт/с, підтримувати 100 мільярдів IoT-з'єднань і бути нативно інтелектуальними», — прокоментував Ян Чаобінь.

Надвисока пропускна спроможність і ELAA — запорука роботи низхідного 10 Гбіт/с каналу. Надширока смуга пропускання виявилася необхідною для мобільних мереж, вимагаючи повного використання всіх ресурсів, менших за 100 ГГц. Оскільки високочастотні діапазони використовуються все частіше, знадобиться дуже велика антенна решітка (ELAA), щоб впоратися зі скороченням покриття. ELAA дозволяє високочастотним мережам забезпечувати таке саме покриття, як і C-діапазон, а оператори можуть надавати швидкість 10 Гбіт/с усім користувачам та у будь-який час, незалежно від того, де вони знаходяться. ELAA MetaAAU були введені у комерційне використання у більш ніж 30 містах. Польові випробування в діапазоні 6 ГГц продемонстрували, що спільне покриття з C-діапазоном можливе в тих випадках, коли зовнішнє розгортання охоплює зовнішніх (O2O) та внутрішніх (O2I) користувачів. mmWave може забезпечити загальну пікову швидкість 10 Гбіт/с, причому передача даних підтримується навіть на відстані 5 км.

Удосконалений поділ висхідних/низхідних каналів і багатодіапазонна конвергенція є ключем до висхідного каналу зі швидкістю передачі даних 1 Гбіт/с. З'єднання ToB часто відрізняються набагато сильнішими можливостями висхідного каналу, ніж низхідного. Коли висхідний канал відокремлений від низхідного, сервіси toB гнучко використовують спектр висхідного і низхідного каналів у різних діапазонах, включаючи наявний спектр FDD і нещодавно визначений спектр лише для висхідного каналу. Завдяки такому поділу стане можливою конвергенція спектра для забезпечення гігабітного висхідного каналу. Сьогодні поділ висхідного/низхідного каналів уже використовується в гірничодобувній і сталеливарній промисловості для забезпечення швидкості передачі даних 1 Гбіт/с висхідним каналом. Це необхідно для 100-канального сигналу високої чіткості з віддаленої точки та панорамного дистанційного керування.

RedCap, NB-IoT і пасивний IoT на базі 5G забезпечать 100 мільярдів підключень у найближчі 10 років. Технологія RedCap доступна для комерційного використання. Порівняно з eMBB, RedCap відрізняється низьким енергоспоживанням і високою економічною ефективністю, що дозволяє легко впроваджувати її у масовому масштабі. Пасивний IoT інтегрує технології стільникового зв'язку та пасивних міток, а також відрізняється низькою вартістю терміналів і великою відстанню покриття, забезпечуючи ідеальний варіант для підключення десятків мільярдів пасивних IoT-пристроїв. За даними Huawei, пасивний IoT підтримує покриття на відстані понад 200 м. Крім того, датчики будуть інтегровані в мобільні мережі, що полегшить використання високої пропускної спроможності mmWave для підвищення точності розпізнавання. Таким чином, якість вимірювання швидкості та відстані, а також візуалізацію буде посилено для подальшого покращення ідентифікації позаштатних ситуацій у сфері інтелектуального транспорту, геозонування для смарт-заводів тощо. Це зрештою дозволить використовувати цифрових двійників.

5.5G забезпечить нативну інтелектуальну систему роботи сервісів, оптимізації мережі, а також спрощення експлуатації та обслуговування. Розвиток 5G збільшить різноманітність і диференціацію послуг, оскільки мережі працюватимуть у кількох діапазонах та з кількома технологіями радіодоступу одночасно. Тому існує нагальна потреба впровадження інтелектуальних функцій у мобільні мережі для максимального використання ресурсів і забезпечення якості обслуговування. Крім того, інтелект збалансує продуктивність мережі та енергоспоживання, що буде важливим для задоволення попиту на 5G-трафік, що зростає.

Нативний інтелект дозволить мережам краще справлятися з виявленням, моделюванням і прогнозуванням у режимі реального часу, а також полегшить багатовимірне ухвалення рішень. Таким чином, мережі будуть інтелектуально оптимізовані, а різні ресурси зможуть налаштовуватися на запит для забезпечення оптимальної взаємодії із користувачем і пропускної спроможності. Експлуатація та технічне обслуговування також будуть спрощені, а планування сайтів, розгортання та усунення несправностей автоматизовані для забезпечення максимальної продуктивності та енергозбереження.

«Щоб відповідати різноманітним вимогам різних галузей на найближчі 10 років, технологія 5G має розширювати наявні та підтримувати нові можливості високоточного розпізнавання, пасивного IoT і нативного інтелекту. Ми продовжимо працювати з нашими партнерами в усьому світі для подальших інновацій у 5G і прагнутимемо до ери 5.5G, при цьому захищаючи інвестиції операторів», — сказав Ян Чаобінь.