В умовах уповільнення глобального ринку смартфонів виробники роблять ставку на технологічно просунуті флагмани. І сьогодні це – девайси з гнучкими екранами, які можуть складатися (як мінімум) навпіл.

Сьогодні складні смартфони випускаються 5 вендорами, в основному, китайськими, проте піонером у цій галузі є Samsung Electronics. Вона ж досі утримує і левову частку цього ринку. Згідно з інформацією південнокорейського видання Electronic Times, компанія планує цього року продати близько 15 млн своїх складних смартфонів, і це вдвічі більше, ніж усі виробники реалізували на глобальному ринку минулого року (за даними IDC у канал було відвантажено близько 7,1 млн "розкладачок").

Цього року Samsung робить акцент на складних Galaxy Fold 4 і Flip 4. Перша модель – це «книжка» з практично квадратним екраном у розкладеному стані, друга нагадує по форм-фактору кнопкові телефони-розкладачки, коли матриця витягнута по вертикалі. До речі, кількість «книжок» перевищить чисельність «фліпів» у два рази, хоча на зорі епохи розкладних смартфонів пропорція була протилежною.

Загальна кількість вироблених Samsung телефонів має досягти 18 млн. до кінця року. Тобто складські запаси на початок 2023 року становитимуть близько 3 млн одиниць. 

До речі, вперше фронтальні та основні камери для Galaxy Fold 4 постачатиме китайська компанія Sunny Optical. Нагадаємо, що раніше у телефонах Samsung (і не тільки в них) використовувалися камери японських виробників. Наприклад, в 2019 році частка тільки Sony на глобальному ринку оптичних сенсорів для цифрових камер перевищувала 50%, хоча в 2021 вона знизилася до 43% (дані Nikkei). Перехід Samsung Electronics на використання компонентів китайських підрядників значно знизить домінування японських постачальників на цьому ринку. Втім, жорстка конкуренція завжди приносила користь замовникам. І для Samsung Electronics це означає зменшення залежності від японських партнерів.