На Всесвітньому мобільному конгресі 2022 року компанія Huawei представила свої новітні бездротові продукти та рішення: пристрої TDD M-MIMO третього покоління та надширокосмугові багатоантенні пристрої FDD. Під час прес-конференції Huawei також розповіла про свою нещодавно випущену бездротову мережеву архітектуру IntelligentRAN.

Гань Бінь (Gan Bin), віце-президент та директор з маркетингу бездротових рішень Huawei, виступив на прес-конференції з доповіддю на тему «Інновації для спільноти 5Gigaverse». Він заявив: «Поява широкосмугових та багатоантенних технологій 5G принесла відчутні переваги. Проте ми не зупиняємось на досягнутому, постійно йдемо вперед і продовжуємо впроваджувати інновації у цих двох сферах. Наші рішення Massive MIMO третього покоління та надширокосмугові багатоантенні рішення FDD ще більше підвищують продуктивність та енергоефективність мереж. Крім того, з використанням даних рішень оператори можуть бути впевнені, що вони розгортають передові екологічні мережі 5G».

У лінійку TDD Massive MIMO третього покоління входять серії MetaAAU та BladeAAU третього покоління. Третє покоління пристроїв Massive MIMO має вдвічі більше антенних елементів, ніж друге (384 проти 192), і зараз це рекорд у галузі.

У третьому поколінні MetaAAU використовується надвелика антенна решітка ELAA та адаптивний алгоритм формування променів високої роздільної здатності AHR Turbo, що дозволяє досягти революційної продуктивності та енергоефективності пристроїв Massive MIMO. У порівнянні з традиційними рішеннями стандарту 64T в даній лінійці рівень сигналу в зоні покриття виріс на 3 дБ, а досвід користувача - на 30%. А якщо порівнювати з традиційною конфігурацією 32T, то рівень сигналу в зоні покриття виріс на 6 дБ, а досвід користувача — на 60%. Нарешті, в порівнянні з традиційними активними антенними системами (AAU), енергоспоживання знижується приблизно на 30% при однакових параметрах покриття. Для сценаріїв, в рамках яких використовується дискретний спектр або потрібна спільна побудова та використання мережі, надширокосмугові пристрої зі смужкою пропускання 400 МГц та потужністю передачі 400 Вт будуть дуже корисними з точки зору спрощення розгортання. У сценаріях, де простір для установки антен обмежений, лінійка пристроїв BladeAAU від Huawei гарантує простоту розгортання для всіх частотних смуг нижче 6 ГГц.

Лінійка надширокосмугових багатоантених пристроїв FDD включає в себе найлегший в галузі широкосмуговий радіомодуль конфігурації 4T4R, що підтримує спрощене розгортання багатодіапазонних мереж 700~900 МГц і 1,8~2,6/1,4 ГГц і динамічний розподіл потужності. досвід на 30% і знижує енергоспоживання на 30%, а також перший в галузі потужний надширокосмуговий радіомодуль конфігурації 8T8R, що використовує комбінацію діапазонів 1,8 ГГц і 2,1 ГГц, що дозволяє досягти рівня покриття, еквівалентного діапазону нижче 1 ГГц, завдяки чому здатність мереж 4G та 5G збільшується в 1,6 та 3 рази відповідно. Завдяки єдиній у галузі екологічній антені на платформі Hertz, спеціально розробленій для підтримки 8T8R, енергоспоживання базової станції знижується ще на 15%. Для сценаріїв, що вимагають великої ємності, Huawei представляє єдиний у галузі комерційний пристрій FDD Massive MIMO, який збільшує пропускну здатність мережі 4G у 3 рази в порівнянні з мережами конфігурації 4T, а пропускну здатність мережі 5G – у 5 разів.

Крім того, для житлових районів та перевантажених ділянок мережі в містах компанія Huawei запустила дводіапазонні рішення TDD та FDD – EasyMacro 3.0 та Book RRU 3.0 – з метою спрощення розгортання на вимогу та швидкого усунення сліпих зон у покритті мереж 5G. Щоб задовольнити вимоги до обладнання, яке встановлюється у приміщеннях, включаючи вокзали та торгові центри, Huawei надає єдине у галузі рішення з розподіленими масивами антен Massive MIMO. Воно збільшує пропускну спроможність в 4 рази в порівнянні з обладнанням конфігурації 4T і покращує досвід користувача більш ніж на 30%, забезпечуючи підключення на гігабітних швидкостях.

Компанія Huawei також представила ще одну унікальну новинку IntelligentRAN. Як сказав Гань Бінь, ця архітектура привносить інтелектуальні технології практично у всі аспекти бездротової мережі, починаючи з якості зв'язку, екологічної безпеки та надання сервісів та закінчуючи експлуатацією та технічним обслуговуванням. У ній використовується підсистема Mobile Intelligent Engine (MIE), що забезпечує автономність мережі завдяки спільній роботі з даними, моделями та рішеннями на рівні базової станції та рівні мережі. Основні переваги архітектури IntelligentRAN:
  • інтелектуальний сервіс клієнта. Забезпечує оптимальний користувальницький досвід у гетерогенній мережі завдяки використанню трьох ключових технологій – інтелектуальної мережі L3, словника планування L2 та графіків каналів L1 – які можуть покращити користувальницький досвід більш ніж на 50% у багатодіапазонних та багатосайтових мережах;
  • інтелектуальні екологічні технології Максимальна енергоефективність разом зі стабільним користувальницьким досвідом завдяки наявності інтелектуальної підсистеми Mobile Intelligent Engine, що працює в режимах NRT (не в реальному часі) і RT (в режимі реального часу), що дозволить всебічно оптимізувати стратегію енергозбереження за безліччю параметрів для досягнення максимального ефекту в масштабі мереж;
  • інтелектуальний сервіс Підсистема Mobile Intelligent Engine дозволяє налаштувати точну та докладну угоду про рівень послуг SLA, згідно з якою параметри SLA-мережі автоматично коригуватимуться в режимі реального часу, гарантуючи заданий SLA і не впливаючи на якість надання інших сервісів;
  • інтелектуальна експлуатація та технічне обслуговування. Відмовостійкі мережі, в яких реалізовані інструменти інтелектуальної ідентифікації, діагностики, прогнозування та запобігання збоям.
  • Гань Бінь заявив: «Платформа IntelligentRAN від Huawei призначена для розгортання відмовостійких мереж, що не потребують втручання. Вона уможливлює автономні мережі з інтелектуальним обслуговуванням та оптимізацією, які не завдають шкоди навколишньому середовищу та спрощують експлуатацію та технічне обслуговування. Крім того, ця платформа допомагає операторам освоювати нові простори та формати бізнесу на основі 5G».