У рамках конференції “Синергія: Бізнес та ВНЗ” компанії-учасники Асоціації “IT України” презентували уніфікований перелік вимог та рекомендацій до спеціалістів junior-рівня. Перелік охоплює три найбільш популярні та затребувані IT-спеціалізації розробку, тестування та автоматизоване тестування програмного забезпечення. Таким чином, сервісна IT-індустрія першою в Україні розробила єдині вимоги до спеціалістів, які тільки починають кар’єру на ринку.  

“Подальший успіх української IT-індустрії залежить від спроможності нашої системи освіти адаптовуватися до дуже динамічного ринку як щодо кількості нових спеціалістів, так і якості їхніх знань. Розробка уніфікованого переліку вимог до інженерів junior-рівня перший крок з боку бізнесу для формування спільного з вищими навчальними закладами та самими студентами бачення, якими ж знаннями на виході зі студентської лави має володіти молодий IT-спеціаліст. Тож університети можуть використовувати ці рекомендації для модернізації навчальних програм, а студенти самостійно опановувати необхідні навички”, зауважує Максим Почебут, Віце-президент Асоціації “IT України” з освітніх питань.

Попит на побудову кар`єри в IT серед молоді зростає щороку. Індустрія пропонує відносно високий стартовий рівень заробітної плати згідно з останнім дослідженням DOU, середня зарплата junior-тестувальника 400 доларів, junior-розробника 550. На думку експертів з компаній-учасників Асоціації “IT України”, перелік уніфікованих вимог допоможе молодим спеціалістам максимально підготуватися до роботи над комерційними проектами, і відтак компанії не будуть витрачати кілька місяців на їх навчання.

Щоб почати роботу в IT, junior-розробник має володіти навичками програмування HTML/CSS на середньому рівні, JavaScript та .NET на початковому рівні. Натомість якість коду та відстежування помилок не є пріоритетними параметрами, оскільки набуваються з досвідом. Окрім технічних знань, представники індустрії виділили необхідний мінімум соціальних навичок, а саме базовий рівень стійкості до стресів, досвід та вміння працювати в команді та володіння інструментами тайм-менеджменту. Без англійської дороги в IT нема, але для інженерів-початківців достатньо володіти мовою на рівні B1 тобто середньому. Цього буде достатньо для роботи з технічною документацією та листування з іноземними клієнтами.

Наразі спільнотою в інфографічній формі підготовлено уніфікований перелік вимог та рекомендацій до популярних для старту кар’єри в ІТ напрямках – ручне тестування програмного забезпечення, front-end та .net-розробка. Матеріали вже доступні для завантаження. А ось із повним переліком рекомендацій українського ІТ-бізнесу можна ознайомитись за даним посиланням.

Створення переліку вимог саме для цих фахів не є випадковим – дані знання та вміння вважаються основними для початку роботи в ІТ-індустрії та є відправною точкою для подальшого професійного розвитку спеціаліста. Крім цього, як зазначають експерти компаній, опанування всіх представлених вище навичок та знань не потребує додаткової вищої фахової освіти, а більшість з них можна набути самостійно.

“З прийняттям Закону України “Про вищу освіту” в 2014 році заклади вищої освіти самостійно формують та реалізують зміст освітніх програм. Наразі виконана велика робота з розроблення проектів нових стандартів вищої освіти на основі компетентнісного підходу. Будемо раді, якщо представники ІТ-індустрії зможуть більш активно включитись до їх остаточної підготовки, і готові сприяти розвитку розроблених представниками галузі єдиних вимог до рівня професійних стандартів. Цей процес буде залежати також від мотивації викладацьких кадрів на місцях, їх готовності впроваджувати зміни, що потребує реальної підтримки з боку бізнесів”, коментує Олег Шаров, директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України.

Зауважимо, що у 2017 році українська IT-індустрія зросла на 20% і зараз налічує близько 120 тисяч спеціалістів. Аби втримати такі темпи росту, цього року їй потрібно додати близько 25-30 тисяч фахівців, тоді як українські університети щороку випускають лише 12-16 тисяч студентів IT-спеціальностей. Робота над поліпшенням кількісних та якісних показників української IT-освіти - один із ключових напрямів роботи Асоціації “IT України”.

“Усе багатство IT-індустрії знаходиться в головах спеціалістів з високих технологій. Саме тому для Асоціації “IT України” розвиток людського капіталу є пріоритетним напрямом. Сьогодні IT-компанії виконують роль посередника між глобальним IT-ринком та українськими університетами, допомагаючи навчальним закладам модернізувати програми, а студентам отримувати актуальні й затребувані знання. Після презентації єдиного переліку вимог до junior-спеціалістів, ми продовжимо вести діалог із представниками українських ВНЗ про те, як спільними зусиллями впровадити запропоновані рекомендації у навчальний процес в найближчому майбутньому”, зауважує Ігор Бєда, Президент Асоціації “IT України”.