Флагмани американської індустрії визнають Україну технологічним епіцентром Східної Європи на глобальному рівні, та зірковим новачком у процесі digital-трансформації. Таким був основний меседж Seattle Tech Days - першого в своєму роді україно-американського технологічного бізнес-форуму, організованого Європейською Бізнес Асоціацією в м. Сіетл 25 серпня 2016 року. 

Чому саме Сіетл? Сіетл є ідеальним середовищем, що має усі шанси стати другою Кремнієвою Долиною Сполучених Штатів. Саме в регіоні Великого Сіетлу наразі динамічно розвивається high-tech індустрія, розбудовують свої хмарочоси такі компанії-гіганти як, Amazon, Boeing, Costco, Expedia, Microsoft, T-mobile та інші. «За перший квартал 2016 року ВВП штату Вашингтон зріс на 3,9 %, з яких більше відсотка зростання відбулося за рахунок high-tech індустрії. ІТ є вагомим джерелом доходу в економіку штату Вашингтон.», - зазначив Джозеф Вільямс, ICT Industry Sector Lead & Economic Development Director.

В рамках дискусійних панелей лідери high-tech ринку обговорили три основні теми: стартапи та їхню взаємодію з аутсорсинговими компаніями; Big Data і digital transformation та їхній вплив на еволюцію бізнес-процесів; технології нового покоління. Своїм досвідом, досягненнями та прогнозами обмінювалися топ-менеджери AOL, GlobalLogic, Google, KPMG, Luxoft, Microsoft, Sigma Software, Tech Mahindra, UST Global.

В контексті стрімкого розвитку технологій, неймовірного збільшення кількості інформації, необхідності її аналізу, потреби у впровадженні програмного забезпечення в кожну індустрію економіки – від кораблебудування до охорони здоров’я, постає питання якісного кадрового забезпечення. І ось, що з цього приводу думають експерти: «Власне для мене, не має значення де ти живеш зважаючи на те, що існує контракт та система – здатність виконувати поставлені завдання.», - говорить Бред Белл, Executive Cloud and Infrastructure, Microsoft.

«Сьогодні все навколо є програмне забезпечення. Все, що ви аналізуєте, використовуєте, з чим ви взаємодієте – у всіх процесах софт бере верх над залізом. Цінність мають саме алгоритми обробки інформації, а не сервери. І в цих умовах попит на ІТ-таланти в США сягне відмітки 5 мільйонів інженерів впродовж наступних 5 років. Проте за ці 5 років Штати здатні забезпечити ринок лише 500 тисячами інженерів. Відповідно існує високий ризик виникнення дефіциту кадрів на американському ринку. А тому, такі країни, як Україна здатні допомогти Америці та скоротити цей розрив.», - зазначає Арія Барірані, Chief Marketing Officer GlobalLogic.

В той же час, Україна щорічно готує близько 15 000 ІТ-спеціалістів і «на щастя, держава має дуже потужний освітній потенціал – вищі навчальні заклади випускають ІТ-спеціалістів з вузькими спеціалізаціями, що є надзвичайно цінним», - розповідає Патрік Коркоран, Director of Global Analyst & Advisor Relation, Luxoft. До цього додаємо набагато нижчу вартість життя та ведення бізнесу в Східній Європі , ніж в регіоні Великого Сіетлу, і отримуємо величезні вигоди для місцевих американських компаній. Це неабияк сприяє передачі високотехнологічних проектів в такі країни, як Україна.

Інше питання – це світова конкуренція за висококваліфіковані кадри – від Штатів до України. Майкл Хайман, перший віце-президент AOL розповідає, що «сьогодні в Штатах працює близько 3,6 млн. розробників програмного забезпечення, ще 18 млн. працюють за кордоном. В світі технологій не можливо вижити не будучи «розповсюдженим» всюди. Особисто для мене головним викликом не є software чи hardware – вся справа в людях. Софт - це справа не з легких. Проте саме від того, як ти збираєш команду, яка плідно працюватиме, зростатиме у часовому та географічному просторі, з технологіями, що постійно змінюються, залежить успіх справи. Тож я витрачаю неабиякий відсоток часу на те, щоб заохотити найкращі таланти у свою команду.».

Компанії розповіли й про те, як втримати висококласних спеціалістів в компанії в умовах зростаючої конкуренції. Одним з інструментів мотивації команди є постійний потік креативних завдань. «Отримання саме таких замовлень в Україну дозволяє людям проявляти свої таланти на продуктах, які потім використовуватимуться мільйонами людей по всьому світу! Це є унікальна можливість і ми намагаємося давати її людям», пояснює Олексій Столєтній, управляючий директор Sigma Software, USA.

І деякі з таких креативних та глобально відомих розробок і продуктів продемонстрували українці: відео-платформа Vidible, яку використовує AOL, софт для світового виробника дефібріляторів та медичного обладнання, яке використовується майже у всіх аеропортах світу Physio-Control, мультимедійна систему Nautilus для автоматичного керування автомобілем Advanced Driver Assistance Systems, аудіо- та відео-платформа AVID, яка керує світлом та звуком на сценах кращих світових заходів, Олімпіад, система управління для норвезьких SAS Airlines та багато іншого.

Сполучені Штати мають колосальну потребу в розробці програмного забезпечення, яку Україна може задовольнити! Адже специфікою української культури є відкриті люди, готові зробити на крок більше у виконанні своєї роботи. А такі заходи, як Seattle Tech Days, дають можливість українським розробникам отримувати найцікавіші проекти не виїжджаючі за межі країни.