Компанія «Майкрософт Україна» ініціювала обговорення можливості використання розробниками відкритих урядових даних для створення нових сервісів для громадян із використанням сучасних ІТ-технологій. В рамках ініціативи компанія Microsoft разом із проектом SocialBoost оголосили відкритий конкурс серед розробників та ентузіастів на найкращі ідеї проектів, переможець якого отримає грант на втілення його у життя.

Розрізнені урядові дані, які знаходяться у відкритому доступі, на сьогоднішній день важко використовувати чи навіть знайти. Для того, щоб українські розробники могли створювати такі сервіси, як, наприклад, програма для мобільного телефона, що допомагає знайти місце для паркування та сплатити за нього чи повідомити про несправні світлофори та ліхтарі, необхідно, щоб держава уніфікувала публікацію великої кількості статистичної інформації, ще генерується державними агентствами та комунальними структурами. 

«Ми готові надавати рішення та консультації для систематизації відкритих даних і приведення їх до єдиного стандарту. Для подальшого зберігання та накопичення цих даних ми пропонуємо готові рішення на базі хмарної платформи Windows Azure, що може зекономити державі сотні тисяч гривень. Уряди багатьох провідних країн світу вже обрали хмарне рішення Windows Azure для розміщення своїх відкритих даних, оскільки платформа дозволяє запускати масштабні проекти з мінімальними інвестиціями і в найкоротші терміни. Ці переваги, а також міжнародний досвід компанії Microsoft мають стати ключовими при виборі платформи для розміщення українського каталогу відкритих державних даних», - прокоментував Владислав Радиш, директор «Майкрософт Україна» із технологічного розвитку, на круглому столі, який зібрав представників державних органів влади та розробників.

«Відкриті урядові дані у форматі, придатному для машинного зчитування, – це нова величезна можливість для українських розробників. На практиці відкриття даних стимулює створення нових послуг, поліпшує взаємодію суспільства і держави, а також розвиває індустрію власних програмних продуктів. Наприклад, відкриття метеорологічних даних у 80-ті роки та GPS даних у 90-ті роки створило нові величезні індустрії у США, які оцінюються у мільярди доларів на рік», - коментує Костянтин Хрущельов, незалежний консультант із взаємодії технологій.

Сукупний економічний ефект від відкритих урядових даних у Європейському Союзі оцінюється більше ніж у 60 мільярдів євро на рік, що перевищує, наприклад, обсяг всієї текстильної промисловості Союзу. По всьому світу окремі спільноти, міста і цілі країни створюють власні онлайн-ресурси, що відповідають їхнім потребам. Понад 120 країн уже запустили власні проекти на основі понад 400 тисяч уже існуючих відкритих наборів картографічних, метеорологічних, юридичних, фінансових, транспортних, демографічних, культурних, соціальних та інших даних.

«Як свідчить світовий досвід, втілення міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» та реалізація проектів з електронного урядування в Україні, відкриті державні дані – це обраний шлях України до відкритого і відповідального суспільства знань. Забезпечення доступу громадянам країни до відкритих даних, впровадження нових сервісів і послуг за допомогою новітніх інформаційно-комунікаційних технологій – одне з основних завдань уряду України», - зазначила Олеся Архипська, директор Національного центру електронного урядування.

Приклади сервісів на основі відкритих урядових даних, що уже працюють у світі

 •  Планування маршрутів проїзду громадським транспортом на екрані комп’ютера чи мобільного пристрою

Комунальне підприємство «Транспорт для Лондона» (Transport for London), що відповідає за всю транспортну систему столиці Британського Королівства, надало можливість своїм користувачам отримувати інформацію в режимі реального часу про усі можливі транспортні сполучення та графік руху усього громадського транспорту Лондона. Скориставшись рішенням Windows Azure, підприємство створило каталог відкритих даних про розклад руху транспорту та надало жителям та гостям міста можливість швидко та зручно прокладати маршрут з однієї точки Лондона в іншу. Про популярність рішення свідчить збільшення кількості відвідувачів сайту одного лише Лондонського метрополітену з 1 тисячі до 2,3 мільйонів щодня, а веб-сайт «Транспорту для Лондона» приймає понад 20 мільйонів відвідувачів кожного дня. Незалежні розробники вже створили декілька десятків популярних мобільних програм на базі відкритих даних підприємства «Транспорт для Лондона».

• Звернення до місцевої ради у кілька кліків

Британська організація MySociety створила проект «Полагодьте мою вулицю» (Fix My Street) на основі відкритих урядових даних, що дозволяє жителям Об’єднаного Королівства повідомляти про локальні проблеми, такі як звалище сміття, яма на дорозі чи поломаний світлофор, ввівши свій поштовий індекс, описавши проблему та прикріпивши її фотографію та сайті проекту. Інформація автоматично надсилається відповідній місцевій раді, яка і вирішує проблему. Наразі працює лише настільна версія сайту, проте, за інформацією розробників, незабаром з’являться й відповідні мобільні програми.

• Пошук та оплата паркування за допомогою смартфона

Мерія Москви на основі відкритих муніципальних даних створила застосунок для пошуку і оплати паркування в Москві – «Московський Паркувальний Простір». Програма, що працює на різних мобільних платформах, дозволяє знаходити парковки різних типів, будувати маршрути до них, отримувати додаткову інформацію (назва, адреса, вартість, кількість місць тощо), керувати паркуванням (починати, продовжувати і завершувати паркувальну сесію), сплачувати за паркування та поповнювати особистий рахунок.

• Програма, що рятує шлюби

Канадські сімейні пари більше не сперечаються через сміття вдома, оскільки программа ReCollect нагадує, коли його потрібно винести. Використовуючи відкриті дані про графік збору сміття у кожному місті чи селищі, програма надсилає щотижневі нагадування - на телефон, електронну пошту, стаціонарний телефон або у вигляді текстового чи Twitter-повідомлення.