Уряд готовий підтримати ініціативи щодо вирішення нагальних проблем у сфері ІТ-технологій, існуючих, зокрема, на законодавчому рівні. Про це йшлося 1 лютого під час зустрічі Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з організаторами бізнесу в сфері інформаційних технологій.

За даними Державної служби статистики, минулого року інвестиції в основний капітал в цій сфері втричі перевищували середній по економіці показник інвестиційної активності. Об’єм вітчизняного ринку програмної продукції, за оцінками експертів, на кінець 2011-го наблизився до $1 млрд., демонструючи щорічний приріст на рівні 40%. Водночас галузь є лідером в Україні за рівнем зарплат і за часткою заробітної плати в собівартості продукції.

Хоча, поки що український експорт ІТ-послуг складає приблизно 1% від світового ринку, наша держава є лідером у постачанні програмної продукції серед країн Східної Європи, входить у п’ятірку світових лідерів і є одним із 12-ти кращих виробників комп’ютерних ігор в Європі. Розуміючи, що ІТ-технології можуть стати фундаментом прискореного економічного та соціального розвитку держави та конкурентною пропозицією України на світовому ринку, український Уряд готовий підтримати ініціативи щодо вирішення нагальних проблем у цій сфері, існуючих, зокрема, на законодавчому рівні.

Тому в порядок денний консультацій Прем’єр-міністра з представниками ІТ-бізнесу включено питання сприяння індустрії програмного забезпечення шляхом реалізації відповідних механізмів в законопроекті «Про економічний експеримент щодо створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції», та внесення змін до Податкового кодексу.

Як відомо, проект цього Закону (реєстраційний номер 8267) було прийнято Верховною Радою у першому читанні 22 грудня 2011 року. Ним передбачено проведення до 1 січня 2017 року експерименту у вигляді зменшення податкового навантаження на підприємства індустрії.

Так, на цей час пропонується запровадити:

- що для учасників експерименту єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування встановлюється у розмірі 36,76% від сукупної суми, що дорівнює двом розмірам мінімальної заробітної плати, помноженим на кількість найманих працівників з урахуванням кількості днів, відпрацьованих ними, та сум винагороди за виконання робіт за договорами;
- що для фізичних осіб єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сплачується у розмірі 3,6% від суми, що дорівнює двом розмірам мінімальної заробітної плати з урахуванням кількості днів, відпрацьованих працівниками.

Метою експерименту є збільшення кількості робочих місць в індустрії програмної продукції та підвищення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств на зовнішніх ринках. Цей законопроект разом з проектом Закону «Про внесення змін в Податковий кодекс» повинен створити базові умови для прискореного розвитку в Україні ІТ-індустрії.

Нагадаємо, що в листопаді минулого року Прем’єр-міністр підкреслив, відкриваючи роботу Міжнародного наукового конгресу з розвитку інформаційно-комунікаційних технологій і інформаційного суспільства в Україні: «ІТ-бізнес став для України тим напрямком, який, цілком можливо, буде сприяти і прискореному економічному зростанню, і виведенню України в число передових країн світу».
Констатуючи, що темпи зростання вітчизняної ІТ-індустрії навіть у кризовий період становили не менше 30%, Глава Кабінету Міністрів заявив: «При такому темпі розвитку до 2015 року в секторі інформаційних технологій буде формуватися до 8% валового внутрішнього продукту». За його словами, ІТ-галузь є пріоритетною серед шести визначених Урядом напрямків, «є тим важелем, за допомогою якого можна вийти на новий рівень економічного розвитку і забезпечити людям більш високі соціальні гарантії».