Про те, що температура повітря, погода та інші умови навколишнього середовища можуть зупинити або перешкодити розвитку індустрії безпілотників, відомо вже багато років. Наприклад, команда географічного факультету Університету Калгарі підрахувала, що в середньому по всьому світу дрони, які мають обмеження через погоду і денне світло, можуть літати лише 2 години на день. У 100 найбільш густонаселених містах світу середній щоденний час польоту становитиме 6 годин. Спека, зокрема, змушує двигуни працювати інтенсивніше, щоб утримувати дрони в повітрі, а їхні акумулятори мають обмежену потужність.

З такими проблемами зіткнулася компанія Amazon, яка цього року  планує запустити дрони-доставщики в штаті Арізона. По-перше, ці апарати, що являють собою гексакоптер, не можуть працювати, коли температура перевищує 40 градусів за Цельсієм, а така спека в Арізоні влітку буває доволі часто. По-друге, дрони не зможуть доставляти товар і ввечері, коли спека спадає, адже після заходу сонця вони будуть приземлені.

Це далеко не перший виклик, з яким зіткнувся проєкт дронів Amazon, що так довго затримується. Він на роки відстає від своєї мети − регулярної доставки товарів клієнтам менш ніж за годину, а разова мета в 500 мільйонів доставок до 2030 року здається віддаленою. Amazon Prime Air здійснила лише тисячі доставок, відстаючи від конкурентів; дочірня компанія Alphabet Wing здійснила сотні тисяч рейсів доставки, а Walmart − понад 20 тисяч.

Перш ніж дрони почнуть здійснювати доставку, Amazon повинна отримати деякі місцеві дозволи на реконструкцію свого складу в для розміщення та експлуатації дронів. Федеральне управління цивільної авіації США має затвердити операційні плани Amazon щодо нового дрона, відомого як MK30, який гігант онлайн-покупок хоче використовувати в Арізоні. І після всього цього Amazon має переконати користувачів підписатися на те, щоб 30-кілограмовий шестироторний дрон прилетів до них на подвір'я і скинув коробку з висоти кількох футів на гігантський килимок з QR-кодом, який апарат використовує для ідентифікації місця, де клієнт залишив замовлення.

Безпілотник MK30, на який Amazon просить дозвіл, менший і легший за своїх попередників, з більшою кількістю датчиків і програмним забезпеченням для навігації навколо перешкод. Він може підніматися на відстань до 11 км від своєї домашньої бази, розвивати максимальну швидкість близько 100 км на годину і злітати на висоту до 130 метрів у повітрі. Невеликий дощ не повинен стати проблемою.

По матеріалам Wired