У вівторок в рамках конференції Google I/O компанія Google презентувала функцію, яка попереджатиме користувачів про потенційне шахрайство під час телефонного дзвінка. Нова функція, що буде вбудована в майбутню версію Android, використовує Gemini Nano, найкомпактнішу версію генеративного штучного інтелекту Google, яка може бути запущена на пристрої. Система ефективно прослуховує «шаблони розмов, які зазвичай асоціюються з шахрайством» в режимі реального часу.

Представники Google наводять приклад про шахрайство, коли хтось видає себе за «представника банку». Інші поширені тактики шахраїв, такі як запити паролів і подарункових карток, система також детектує. Всім добре відомо, що це способи виманити у вас гроші, але багато людей у світі все ще вразливі до подібних шахрайств. Після запуску з'явиться спливаюче повідомлення про те, що користувач може стати жертвою недоброзичливих персонажів.

Конкретна дата виходу новинки поки що не визначена. Як і в багатьох інших подібних випадках, Google попередньо оцінює, наскільки Gemini Nano буде здатний виконувати свої функції в майбутньому. Однак вже відомо, що ця функція буде платною.