Минулого тижня Apple оголосила про старт продажів своєї гарнітури доповненої реальності (AR) Vision Pro, а у на полицях магазинів новинка має з’явитися 2 лютого 2024 року. Пристрій вражає своїми характеристиками: два дисплеї формату 4K з роздільною здатністю 23 мегапікселі кожен; обчислювальна система з двома процесорами R1+M2; загалом 12 камер для відстеження рухів рук та очей, плюс 6 мікрофонів для надійного уловлювання звуку; вбудована 3D-камера; динамічна система гучномовців для просторового звуку, а також 5 датчиків відстеження рухів голови та сітківки очей. Крім того, спеціально для нового гаджета компанія створила з нуля операційну систему VisionOS.

Найважливішою характеристикою нової гарнітури доповненої реальності має стати реалізація так званих просторових обчислень (spatial computing), що забезпечують користувачу Vision Pro можливість взаємодіяти з віртуальними об'єктами у своєму фізичному оточенні майже з такою ж легкістю, як і з реальними, хіба що без тактильних відчуттів.

Аналітики TrendForce дослідили попит на нову гарнітуру, спираючись на внутрішні дані ODM-виробників, і дійшли до висновку, що глобальні відвантаження цього пристрою за весь 2024 рік можуть сягнути 500-600 тисяч. Втім, експерти попереджають, що цей прогноз справдиться лише в тому випадку, коли в перший місяць попит буде високим. Водночас, в день запуску попит на новий девайс виявився нижче очікуваного. Хоча найдешевша 256-гігабайтна версія була швидко розпродана на умовах попереднього замовлення на березень, однак моделі 512 ГБ і 1 ТБ користувалися набагато меншим попитом.

Також кілька місяців тому ЗМІ повідомили, що обсяг замовлень на компоненти для Vision Pro був доволі сильно знижений, з цієї причини аналітики зменшили свій попередній прогноз щодо поставок новинки протягом першого року продажів з 1 млн гаджетів до 400 тис.

На думку фахівців з TrendForce, проникнення AR-технологій у широкі маси споживачів може затриматися щонайменше ще на рік. Основними перепонами для цього експерти називають доволі помірний час роботи від батарей, невеликий вибір корисних та привабливих програмних застосунків. Також користувачів відлякує висока ціна – мінімум 3,5 тис. доларів в роздрібних магазинах США. За ці гроші можна легко купити справді потужний настільний ПК чи ноутбук з сучасним процесором топ-рівня та якісною дискретною графікою.