Плюси:

  • + Висока продуктивність

  • + Якісне складання

  • + Клавіатури з українською розкладкою та підсвіткою

  • + Загалом хороше співвідношення ціна/якість

Мінуси:

  • - Посередній IPS-екран
  • - Не дуже якісна аудиосистема
  • - В комплекті немає блока живлення USB type C
  • - Неможливо додати оперативну пам’ять

Дизайн


Корпус Lenovo IdeaPad Slim 3 16ABR8виконаний у приємному сірому кольорі і з дотриманням мінімалістичної концепції дизайну, яка підходить і для офісу, і для дому. Хоча панелі повністю зроблені з пластику, без застосування компонентів з алюмінію чи, наприклад, вуглепластику, тим не менше, виконання доволі якісне – всі елементи поверхні виготовлені не лише так, щоб виглядати привабливо, але й щоб бути довговічними та стійкими до щоденного зносу. При користуванні нічого не рипить і не люфтить, пластик не схильний бруднитися від рук, тож відбитки не залишаються. Все це підвищує довіру до якості пристрою.

Користувачі оцінять компактність ноутбука – маючи дисплей 16’’, його вага складає усього 1,74 кг, а товщина – приблизно 18 мм. Такі характеристики роблять його доволі зручним супутником у подорожах.

IdeaPad Slim 3 приємно вражає зручною клавіатурою з українською розкладкою та підсвіткою, що дозволяє комфортно набирати текст протягом тривалого часу. Тачпад є зручним, великим і точним. Однак певні зауваження викликає дисплей, який, хоча й містить IPS-матрицю, однак не відрізняється високою якістю. Крім того, максимальна яскравість екрана – близько 280 кд/м2, цього цілком достатньо для роботи в приміщенні, але на вулиці дисплей буде «сліпнути».

Також є питання по формату та роздільній здатності. Ноутбуки Lenovo відрізняється нестандартними фізичними характеристиками: 16" (замість стандартного 15,6”) та 1920x1200 пікселів. З одного боку, споживач отримує трохи більший дисплей для роботи (на 0,4”) і це зручно, однак ці переваги закінчуються при під’єднанні до зовнішнього  монітора Full HD (1920х1080) в режимі дублювання екранів. Адже тоді користувач буде вимушений бачити чорні смуги по бокам на зовнішньому моніторі із-за різниці у форматі.

Продуктивність

Усередині IdeaPad Slim 3 16ABR8 встановлений потужний 8-ядерний 16-потоковий процесор AMD Ryzen 7 7730U з базовою частотою 2 ГГц та вбудованою відеокартою AMD Radeon Graphics. По швидкодії його можна порівняти з Intel Core i7-11800H. Це цілком якісний продуктивний чип, з яким можна навіть пограти в ігри із середньою ресурсомісткістю.


Кришка ноутбука відкривається на кут до 175 градусів. З лівого боку корпусу розташовані гніздо для підключення живлення, USB-порт, USB Type-C, HDMI та аудіогніздо

16 ГБ оперативної пам'яті DDR4 3200 МГц та SSD-накопичувач об'ємом 0,5 ТБ з інтерфейсом PCI Express 4.0 x4 доповнюють обчислювальний блок ноутбука. У випадки потреби можна проапгрейдити лише твердотільний накопичувач, а от оперативна пам’ять розпаяна на платі і додаткового слота для розширення немає. Слід зазначити, що DDR4 – доволі стара технологія оперативної пам’яті, що була представлена більше 10 років тому, але ж більш нову DDR5 процесор AMD Ryzen 7 7730U просто не підтримує.

У щоденному використанні пристрій показує себе швидким і тихим в роботі, при слабкому навантаженні вентилятор майже ніколи не вмикається. Графіка Radeon також забезпечує задовільне відображення мультимедійного контенту. До речі, варто пам'ятати, що графічне ядро забирає під свої потреби від 512 МБ до 2 ГБ оперативної пам’яті.


Ноутбук обладнаний акумулятором 47 Вт*год, що, як показав наш тест, забезпечує близько 6 годин 40 хвилин автономної роботи в режимі перегляду Full HD відео на Youtube. Це доволі непоганий результат. Зарядити батарею та, власне, забезпечити живлення ноутбука можна двома шляхами. Перший – це скористатися комплектним адаптером 65 Вт з кастомним круглим штекером, другий – універсальним USB type C адаптером достатньої потужності (від 25 Вт), але його, на жаль, в комплекті немає. Для заряджання акумулятора від 1% до 100% комплектним адаптером потрібно близько 1,5 години, притому до 50% він заряджається усього за півгодини, а до 80% − за годину. До речі, якщо ви підключили ноутбук до блока живлення і одночасно користуєтесь USB-портом поруч (наприклад, вставили туди флешку чи 4G-модем), то треба бути обережним, адже Г-образний штекер може повернутися, надавити на флешку і перервати контакт.


З правого боку розташовані лише кардрідер SD та USB-порт

Загалом IdeaPad Slim 3 оснащений двома портами USB 3.2 Gen1 (на лівій та правій бічній панелях), одним портом USB 3.2 Type-C Gen1, що може використовуватися для зарядження та в якості DisplayPort, і портом HDMI. Також тут є комбінований аудіороз'єм для навушників/мікрофона і кардрідер SD. А от конектора Ethernet немає, що в певних випадках може бути незручним. Звісно, ноутбук має вмонтований адаптер Wi-Fi 802.11ac (Wi-Fi 5), що в теорії забезпечує максимальну швидкість підключення 3,5 Гбіт/с (на практиці – не більше 1 Гбіт/с). До речі, стандарт Wi-Fi 5 був впроваджений ще в 2013 році, тому трохи дивно, що розробники не вбудували більш новий Wi-Fi 6. Також для  підключення периферійних пристроїв тут передбачений Bluetooth 5.1.

Аудіосистема в IdeaPad Slim 3 розчаровує. Для відтворення звуку тут використовується два динаміки на фронтальній панелі вище клавіатури: зліва та посередині. Із-за такого близького розташування стереоефект майже відсутній. Якість звучання теж доволі посередня.

Висновок

У порівнянні з аналогічними продуктами на ринку, IdeaPad Slim 3 – добре збалансована система, яка відноситься, скоріш, до бюджетного цінового сегменту. Виробник пропонує пристойну продуктивність та  комплектацію за цілком конкурентною ціною. Звісно, хотілося б отримати більш якісний дисплей, аудисистему, Wi-Fi-адаптер новішої версії, також адаптер USB type C в комплекті для заряджання ноутбука. Але це одночасно підніме вартість пристрою. Загалом же очікування користувачів значною мірою виправдані, що робить пристрій прекрасним вибором для виконання повсякденних завдань.

Специфікація

Екран

  • Діагональ екрану: 16", IPS, 60 Гц, 1920x1200

  • Покриття екрану: Матове

  • Вбудована камера: FHD 1080p

Процесор: 8-ядерний AMD Ryzen 7 7730U (2,0 – 4,5 ГГц)

Оперативна пам'ять: 16 ГБ, DDR4-3200 МГц

Накопичувач даних: 512 ГБ, SSD M.2, PCI Express 4.0 x4

Відеокарта: AMD Radeon Graphics, інтегрована

Ємність акумулятора: 47 Вт*год

Мережеві можливості: Wi-Fi 802.11ac (Wi-Fi 5), Bluetooth 5.1

Роз'єми: 2 x USB 3.2 Gen1; 1 x USB 3.2 Type-C Gen1 (Power Delivery 3.0 та DisplayPort 1.2) ; HDMI; комбінований аудіороз'єм для навушників/мікрофона; кардрідер SD

Вага: 1,74 кг

Габарити (Ш х Г х В): 359,2 x 257 x 17,9 ~ 18,4 мм