Як повідомляє Techcrunch, Індія розробляє правила для виявлення та обмеження розповсюдження контенту типу deepfake та інших небезпечних засобів масової інформації штучного інтелекту (ШІ). Про це заявив Ашвіні Вайшнау, міністр ІТ Індії.

Міністерство протягом 10 днів підготує «чіткі дії» щодо того, як боротися з дипфейками. Напевно це буде грошовий штраф для тих, хто не дотримується вимог, і притягнення до відповідальності осіб, які створюють такі відео. За його словами, на початку грудня представники соціальних медіа проведуть зустріч із міністерством щодо цього питання.

Нагадаємо, що deepfakes — це синтетично створені відео чи аудіо, які використовують штучний інтелект, щоб реалістично замінити зовнішність або голос людини. Незважаючи на те, що іноді це може бути смішно, все ж існує багато етичних проблем щодо потенційної дезінформації.

«Діпфейки можуть поширюватися дуже швидко без будь-яких перевірок, і вони стають вірусними протягом декількох хвилин після завантаження. Ось чому нам потрібно вжити дуже термінових кроків, щоб зміцнити довіру в суспільстві та захистити демократію», — сказав Вайшнау на прес-конференції. Притому він згадав про інцидент, коли на відео у дипфейку видатний індійський міністр закликав громадян голосувати за опозиційну партію.