За данними аналітичної компанії TrendForce, у 2023 році на глобальний ринок було поставлено на 5% менше смартфонів, ніж у 2022 році, а відвантаження смартфонних камер скоротилися на 8,9%. Проте середня кількість камер у смартфоні залишилася близькою до чотирьох – одна фронтальна і три задні. Згідно статистики, частка мобільних гаджетів із трьома цифровими камерами на тильній стороні склала 46% від загальної кількості поставок. Про це повідомляє IT Week з посиланням на дані TrendForce.

Аналітики TrendForce вважають, що тенденція до трьох камер у смартфонах зумовлена ​​кількома факторами. По-перше, це зниження купівельної спроможності споживачів через інфляцію та високі ставки рефінансування. По-друге, об’єктивні фізичні обмеження для розміщення великої кількості (більше трьох основних) камер у тонкому корпусі смартфона. По-третє, зберігається потреба в універсальній камері високої роздільної здатності для загальних знімків, а також у додаткових камерах для ширококутної зйомки та макрозйомки.

З цієї причини на 2024 рік прогнозується зростання поставок смартфонів до 1,17 млрд одиниць, а відвантаження камер – до 4,17 млрд одиниць. Таким чином пропорція дорівнює приблизно 1:4, а значить тенденція до трьох основних (тильних) камер у смартфонах, ймовірно, зберігатиметься в найближчі роки.

В TrendForce припускають, що подальший розвиток цифрової фото- та відеотехніки в мобільних пристроях йтиме шляхом автоматизації програмної постобробки отриманих кадрів з використанням штучного інтелекту. Це може призвести до подальшого зниження середньої кількості камер у смартфоні, водночас збільшиться навантаження на обчислювальні потужності для подальшого інтелектуального редагування.