Система на базі ШІ перевершила експертів-людей у розрізненні американського віскі та шотландського віскі, досягнувши 100% точності завдяки виявленню тонких відмінностей у хімічному складі спиртних напоїв.

Вчені з Інституту технологічної інженерії та пакування IVV ім. Фраунгофера в Німеччині та його колеги натренували алгоритм прогнозування молекулярного запаху AI під назвою OWSum на описах різних видів віскі. Потім у дослідженні, в якому брали участь 16 зразків − дев'ять видів шотландського віскі та сім видів американського бурбону або віскі, − вони поставили перед OWSum завдання відрізнити напої двох країн на основі ключових слів, що описують їхній аромат, наприклад, квітковий, фруктовий, дерев'яний або димний. Використовуючи лише ці описи, штучний інтелект міг визначити, з якої країни походить напій, майже з 94-відсотковою точністю.

Оскільки складний аромат цих спиртних напоїв визначається відсутністю або наявністю багатьох хімічних сполук, дослідники також надали ШІ еталонний набір даних із 390 молекул, які зазвичай містяться у віскі. Коли вони надали ШІ дані газової хроматографії, що показують, які молекули присутні у зразках спиртних напоїв, то це підвищило здатність ШІ відрізняти американський віскі від шотландського драм до 100 відсотків. Такі сполуки, як ментол і цитронеллол, були беззаперечною ознакою американського віскі, тоді як наявність метилдеканоату і гептанової кислоти вказувала на шотландський віскі.