Протягом останніх років Укртелеком активно розбудовує оптичну інфраструктуру, інвестуючи в розвиток мережі FTTH/P за технологією GPON. Це найкраща архітектура та технологія для забезпечення сталого та якісного надання телекомунікаційних послуг, в тому числі і до енергонезалежного інтернету. Оператор за час повномасштабної війни, у 2022-2023 роках, побудував майже 11 тисяч кілометрів оптичних ліній. За цей час компанія підключила до оптики сотні медичних та освітніх закладів, забезпечила ще сотням тисяч домогосподарств у всіх областях країни можливість користуватися сучасними послугами. Розширення оптичної інфраструктури Укртелеком відбувається за рахунок встановлення сучасного телекомунікаційного обладнання, прокладання нових волоконно-оптичних  ліній зв'язку, заміни старих мідних мереж на оптичні, в тому числі і під час відновлення мережі на деокупованих територіях.

Зараз оптична мережа Укртелеком загалом сягає понад 80 тисяч кілометрів волоконно-оптичних кабелів, фактично це два екватори нашої планети.

«У 2023 році Укртелеком інвестував близько 500 млн грн на розвиток і модернізацію мережі та своєї IT-інфраструктури. У цьому році плануємо збільшити обсяг інвестицій на 70% – до понад 800 млн грн. І за рахунок цього побудувати ще більше 8 тисяч кілометрів оптичних ліній зв'язку», – розповів про плани компанії Юрій Курмаз, генеральний директор АТ «Укртелеком».

Це означає, що ще більше мешканців міст і сіл України матимуть доступ до сучасних і надійних телекомунікаційних послуг. Наразі волоконно-оптична мережа Укртелеком забезпечує доступ до інтернету на швидкості до 1 Гбіт/с, що, в свою чергу, дозволяє використовувати увесь потенціал цифрових сервісів у державному та приватному секторах, стають доступними послуги на базі IР-технологій, зокрема інтерактивне телебачення у HD та 4К якості, відеоконференції та інтернет-телефонія.

Укртелеком фокусується на модернізації і розширенні оптичної інфраструктури задля потреб населення і бізнесу, надає сталий зв'язок державним органам та спецкористувачам – Силам безпеки та оборони України.

На оборонні потреби Укртелеком спрямував понад 210 млн грн благодійної допомоги у рамках ініціативи «Сталевий фронт Ріната Ахметова».

АТ «Укртелеком» – найбільший платник податків серед операторів та провайдерів фіксованого зв'язку в Україні: так, у 2023 році сплачено понад 1,35 млрд грн податків і зборів до бюджетів усіх рівнів.