Експерти з аналітичної компанії Trendfocus повідомили, що сумарна ємність відвантажених у світі за 2023 р. магнітних жорстких дисків для проміжного зберігання даних виявилася на 32% менше того ж показника для 2022 року: 417 Ебайт проти 610 Ебайт. Нагадаємо, що проміжні сховища відповідають за зберігання даних між сховищами (СЗД) зі швидким доступом, зазвичай реалізованими сьогодні flash-накопичувачах, та архівним розміщенням інформації на повільних носіях (наприклад, магнітних стрічках). Фактично це рекордне річне скорочення цього важливого сегмента глобального ринку накопичувачів даних. Експерти стверджують, що причиною цього став тренд переносу даних з проміжних сховищ до хмари.

При цьому досить велика частка накопичувачів для проміжного зберігання купується самими ж провайдерами хмарних послуг, і насамперед гіперскейлерами, на сервіси яких і покладаються потім замовники по всьому світу. Але таке різке скорочення сумарної ємності nearline HDD може свідчити про неготовність гіперскейлерів розширювати свої СЗД проміжної продуктивності понад необхідний мінімум через невпевненість у стабільному попиті на такі послуги.

Однак вже за підсумками 2024 р. у Trendfocus очікують повернення сумарної відвантаженої ємності nearline HDD приблизно на рівень 2022-го. Такий оптимізм пов’язаний з прогнозом МВФ щодо скорого виходу із глобальної рецесії. Притому фактично єдиним сегментом глобального ринку накопичувачів, який у 2023 р. показав зростання щодо 2022 р. у ємнісному вираженні, став ринок магнітних стрічок: сукупний обсяг їх поставок на 6% перевищив торішнє значення.