За даними аналітичної компанії Dell'Oro Group, в 4-му кварталі 2023 року відвантаження кампусних комутаторів зменшилися на 4% порівняно з кінцем 2022 року. Нагадаємо, що , зате попереднього разу падіння було зафіксовано аж три роки тому − наприкінці 2020 р.

Водночас аналітики фіксують зростання поставок 5-гігабітних комутаторів – на понад 60%, притому таке потужне зростання ця категорія мережевих пристроїв демонструє вже 7-й квартал поспіль. На думку аналітиків Dell'Oro, одним із стимулів активного впровадження технології 5 GbE став перехід бездротових мереж, що використовуються в корпоративному секторі, на стандарт Wi-Fi 6E. Це підвищує вимоги до пропускної спроможності інфраструктури Ethernet.

Як вважають експерти, загальне скорочення продажів кампусних комутаторів свідчить про поступове насичення цього ринку. В топ-5 вендорів найбільше продажі таких комутаторів зменшилися у корпорації Cisco, але вона все ще залишається лідером ринку. HPE та H3C наростили збут на понад 10%, а Huawei і Juniper також не змогли уникнути скорочення продажів, правда лише на кілька відсотків.