Зловмисники облаштували кол-центр за місцем мешкання організатора групи та під виглядом співробітників банків телефонували громадянам. Бази даних клієнтів аферисти придбали в даркнеті. 

Кіберполіцейські Дніпропетровщини спільно зі слідчими обласного главку під процесуальним керівництвом Дніпропетровської обласної прокуратури припинили діяльність організованої злочинної групи, яка налічувала вісім учасників. Фігурантам загрожує до 8 років позбавлення волі.

Організував оборудку 31-річний мешканець райцентру, який придбав у даркнеті бази даних клієнтів банків та залучив до протиправної діяльності знайомих та родичів.

Як встановили поліцейські, спільники облаштували кол-центр за місцем мешкання організатора та під виглядом співробітників банків телефонували громадянам. Бази даних клієнтів банків аферисти придбали в даркнеті та вивідували конфіденційну інформацію, зокрема, номери банківських карток, CVV-коди, СМС-паролі тощо.

Також, під час розмови «оператори» переконували громадян встановити мобільний додаток для отримання віддаленого доступу до ґаджетів жертв. Після цього підозрювані здійснювали несанкціонований вхід у мобільний додаток онлайн-банкінгу та виводили кошти на банківські рахунки дропів. Привласнені заощадження обготівковувалися у банкоматах Кривого Рогу.

Слідчі встановили, що учасники злочинної групи привласнили понад 4 мільйони гривень.

Поліцейські за силової підтримки спецпідрозділу КОРД провели вісім обшуків за адресами реєстрації і проживання фігурантів, а також в автомобілі організатора групи. Вилучено комп’ютерну техніку, 28 мобільних телефонів, 59 сім-карток, 55 сім-холдерів, 44 банківських картки, 25 тисяч гривень, 2500 доларів і 300 євро. До суду направлено клопотання про арешт вилученої готівки.

Окрім того, виявлено пакети з речовиною, схожою на наркотичний засіб. Речові докази направлено для проведення судової експертизи.

Слідчі оголосили зловмисникам підозру за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Суд обрав організатору, співорганізатору та одній виконавиці запобіжній заходи у вигляді тримання під вартою. Двом їх спільницям обрано запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту.