Згідно з даними аналітичної агенції IDC, в 2023 році глобальний збут робочих станцій знизився на 9,1% (в грошах) порівняно з попереднім роком. Водночас в другій половині року попит на бюджетні моделі стабілізувався, а в 4-му кварталі року вперше з 2021 р. було зафіксовано зростання ринку в штучному виразі: було продано 1,85 млн десктопних та ноутбучних робочих станцій, що на 6,1% більше, ніж наприкінці 2022 р. Проте за підсумками всього року кількість поставлених робочих станцій упала на 8,8%. Основними причинами падіння продажів робочих станцій IDC вважає обмеження бюджету замовників та затоварення складів продукцією.

Лідером на ринку робочих станцій залишається Dell з часткою ринку 42%. Однак в останньому кварталі кількість проданих Dell Precision трохи скоротилася порівняно з кінцем 2022 р. І все ж таки падіння продажів у компанії виявилося значно меншим, ніж у середньому по ринку.

Компанія HP з ринковою часткою близько 33% розташувалася на другому місці. Спад продажів за рік у вендора був більше, ніж у середньому по ринку, але наприкінці року виробнику вдалося домогтися зростання продажів в штучному вираженні за рахунок робочих станцій початкового рівня. Компанія Lenovo, що замикає першу трійку вендорів, в 4-му кварталі змогла збільшити продажі своїх робочих станцій на 11% і тепер їй належить близько чверті даного ринку.

У 2024 році експерти з IDC очікують поліпшення стану ринку. На це вплинуть кілька факторів: по-перше, перехід користувачів робочих станцій на Windows 11 у зв'язку з припиненням підтримки Windows 10 у 2025 р; по-друге, поява наступного покоління центральних процесорів та графічних прискорювачів (GPU) і зростаюча популярність робочих станцій як інструменту для роботи з новими додатками моделювання на основі штучного інтелекту. На думку аналітиків, нинішнього року світовий ринок робочих станцій зросте на 5,2%, а наступного — на 7,9%.