Стартап Ілона Маска xAI, що займається розробкою штучного інтелекту, цього тижня відкриє вихідний код свого чат-бота Grok, який конкурує з ChatGPT. Про це повідомив сам Маск, хоча й не уточнив, які саме сторони Grok він планує зробити відкритими.

Підприємець наприкінці минулого місяця подав до суду на OpenAI зі скаргою, що стартап, який підтримується Microsoft, відійшов від свого коріння з відкритим кодом.

Нагадаємо, що саме Маск допоміг заснувати OpenAI разом із Семом Альтманом майже десять років тому як противагу домінуванню Google у сфері штучного інтелекту. Але OpenAI, від якого також вимагали зробити свою технологію «безкоштовно доступною» для громадськості, закрив код для збільшення прибутку для Microsoft,.

Відзначимо, що минулого року xAI випустила Grok, оснастивши його такими функціями, як доступ до інформації в режимі реального часу та інформації, яка суперечить «політично коректним» поглядам. Послуга доступна клієнтам, які оплачують щомісячну підписку X за 16 доларів.

Обіцянка незабаром відкрити код Grok допоможе xAI приєднатися до низки зростаючих компаній, включаючи Meta і Mistral, які опублікували коди своїх чат-ботів у відкритому доступі.

Слід сказати, що Ілон Маск давно є прихильником відкритого коду. Tesla, інша компанія, яку він очолює, має відкриті коди багатьох своїх патентів. Минулого року компанія X, раніше відома як Twitter, також відкрила код деяких своїх алгоритмів.