Компанія Rakuten Symphony, що входить до технологічного конгломерату Rakuten Group, і Київстар, дочірня компанія міжнародної групи VEON, оголосили про підписання протоколу про наміри розвивати в Україні технологічне рішення Rakuten Symphony's Open Radio Access Network (Open RAN).

Протокол про наміри засвідчує прагнення обох компаній розвивати технології Open RAN від Rakuten і 5G, з метою відбудови цифрової інфраструктури України. Перші кроки для реалізації співробітництва компанії планують здійснити вже в 2024 р. Київстар і Rakuten Symphony наразі співпрацюють над визначенням сфери застосування технологій 4G і 5G Open RAN.

Підписання протоколу про наміри відбулося в Токіо 19 лютого під час японсько-української конференції зі сприяння економічному зростанню та реконструкції України, в присутності прем’єр міністра Японії Фуміо Кісіда та прем’єр міністра України Дениса Шмигаля, а також Хайдекі Хірами, EVP, COO and CSO компанії Rakuten Symphony і Сергія Корсунського, посла України в Японії.

Раніше Rakuten та VEON розпочали спільні дії для підтримки України, демонструючи прихильність до її народу, економіки та післявоєнного відновлення. Так, у серпні 2023 року Rakuten Symphony та VEON, материнська компанія Київстару, підписали Меморандум про взаєморозуміння для співпраці в Україні з метою прискорення відбудови та реконструкції інфраструктури країни шляхом розвитку Open RAN та цифрових сервісів.

Rakuten також організував Фонд допомоги в надзвичайних ситуаціях гуманітарної кризи в Україні через свою онлайн-платформу пожертвувань Rakuten Clutch Special Charity Fund, яка зібрала для підтримки України понад 1,3 млрд ієн.