Так званий постулат Мура, вперше озвучений співзасновником компанії Intel Гордоном Муром 19 квітня 1965 р., полягає в тому, що кількість транзисторів в інтегральній схемі подвоюватиметься приблизно кожні два роки.

На думку Уейна Рікарда, генерального директора компанії Terecircuits, дискусія навколо можливої смерті закону Мура набирає обертів, особливо в міру зменшення ефекту від масштабування транзисторів. Багато галузевих експертів передбачають зміну традиційної траєкторії розвитку закону Мура, але не обов'язково повне припинення його дії. Додаткові переваги, які традиційно отримують від масштабування транзисторів, сходять нанівець, що спонукає до переоцінки підходів до напівпровідників.

Сайєд Алам з компанії Accenture вважає, що закон Мура, принаймні у його традиційному розумінні зменшення розмірів матриці, може наблизитись до своїх фізичних обмежень протягом наступних 8-12 років. Але в даний час виробники продовжують дотримуватися закону Мура в ширшому сенсі, використовуючи чіплети та вдосконалену упаковку для підвищення енергоефективності.

Наступні одне-два десятиліття будуть дуже цікавими і до певної міри непередбачуваними. Можна точно стверджувати, що напівпровідники, як і раніше, будуть домінуючою технологією для обчислювального обладнання, але кремній можливо не залишиться єдиним робочим матеріалом. До стандартного електронного кремнієвого обладнання можуть додатися різні нові «родзинки», такі як фотонні чіпи, нейроморфні чіпи, обчислення в чіпах пам'яті і т. д.

Напівпровідникова промисловість прагне до 2030 р. досягти доходу в 1 трлн. дол. Тому важливою тенденцією є постійна мініатюризація компонентів, при цьому виробники виходять за існуючі рамки, розробляючи компактніші та досконаліші процеси виробництва.