Згідно з новим звітом Gartner, у 2024 р. світові ІТ-витрати досягнуть 5 трлн. дол., що на 6,8% більше, ніж у 2023-му. Раніше аналітична компанія прогнозувала зростання витрат на ІТ у 2024 р. на рівні 8%, але тепер знизила свій прогноз. Однак очікуване збільшення ІТ-витрат все ж більш ніж удвічі перевищує темпи зростання попереднього року.

На думку Gartner, генеративний штучний інтелект (GenAI) суттєво не вплине на зростання ІТ-витрат у найближчій перспективі. Тут ситуція повторюється з іншими важливими трендами, такими як  IoT, Big Data, блокчейн тощо − адже свого часу вони не вплинули кардинально на витрати на ІТ.

З погляду експертів, в 2024 році лише почнеться планування використання GenAI. Основна частка витрат на ІТ, як і раніше, визначатиметься традиційними факторами, зокрема розходами на персонал .

У Gartner прогнозують, що у 2024 р. відбудеться значне зростання ІТ-послуг (8,7%), і вони вперше стануть найбільшим сегментом витрат на ІТ в сумі загальних витрат (1,5 трлн. дол.). Ключовим фактором такого зростання цього сегменту є збільшення інвестицій у проекти з оптимізації та підвищення ефективності компаній.

Після значного падіння витрат на ІТ-обладнання у 2023 р. їхнє зростання відновиться і становитиме 4,6% у 2024-му. Минулорічний провал був переважно пов'язаний із надмірними витратами у цьому сегменті під час пандемії.

Витрати на системи та ПЗ для ЦОД продовжать зростати: темпи зростання становитимуть 7,5% та 8,7% відповідно. За прогнозами Gartner, послуги зв'язку будуть сектором, що повільно зростає, з 2,3% зростання.

Якщо раніше ІТ були функцією бек-офісу, то вони стали однією з основних статей доходу. «Темпи впровадження пристроїв та комунікаційних послуг серед споживачів досягли свого піку понад десять років тому. Тепер на рівень споживчих витрат впливають зміни цін та цикли заміни.

Згідно з Gartner, підприємства, які зможуть грамотно інвестувати в ІТ-послуги, матимуть всі шанси в довгостроковій перспективі скористатися плодами цього сегмента, що швидко розвивається.


Джерело: Datanami