Аналітики з компанії IDC оприлюднили 10 головних прогнозів розвитку ШІ та автоматизації у світі на найступні роки, спираючись на результати дослідження IDC « FutureScape 2024».

З появою серії GPT-3.5 від OpenAI наприкінці 2022 року світ став свідком сплеску інвестицій у генеративний ШІ (GenAI). За прогнозами IDC, у 2027 р. світові витрати на ШІ-рішення перевищать 500 млрд дол., що означає значне зрушення в інвестиціях у технології у бік впровадження штучного інтелекту та прийняття продуктів та послуг з підтримкою ШІ.

Дослідження «FutureScape 2024» компанії IDC присвячене зовнішнім факторам, які змінять глобальну бізнес-екосистему протягом наступних 12-24 місяців. У ньому також розглядаються питання, з якими зіткнуться технологічні та ІТ-команди при визначенні, створенні та управлінні технологіями, необхідними для процвітання у цифровому світі.

Отже 10 основних прогнозів IDC в області ШІ, GenAI та автоматизації є такими:

  • Зменшення пов'язаних із GenAI ризиків. Швидка ефективність та катастрофічні ризики – дві сторони нової блискучої монети GenAI. Щоб знизити ризики, постачальники хмарних та програмних платформ включатимуть у свої основні сервіси пакети безпеки та управління GenAI, щоб підвищити цінність та диференціювати свої пропозиції.

  • Зростання різноманітності нормативних вимог. Зусилля щодо регулювання розгортання та розробки систем ШІ відрізнятимуться у різних регіонах та країнах. Відмінності в нормативних вимогах, швидше за все, призведуть до того, що організації будуть застосовувати поетапний підхід до впровадження ШІ. Це також спричинить збільшення термінів отримання вигоди.

  • Розмова як стандартний інтерфейс користувача. Розмовний інтерфейс вже стає стандартним UI як для корпоративних, так і для споживчих програм та рішень. Розмовні ШІ-інтерфейси суттєво вплинуть на залучення клієнтів, продаж, маркетинг і навіть на роботу служб ІТ-підтримки.

  • Фокус зміщується на результати. У міру того, як розуміння автоматизації стає дедалі зрілішим, спонсори проектів переходять від орієнтації на технології до орієнтації на кінцеві результати, вимагаючи відчутних доказів цінності своїх інвестицій, які вимірюються KPI, узгодженими з бізнесовими та фінансовими результатами.

  • Інструменти на базі GenAI автоматизують контроль якості програмного забезпечення. IDC очікує, що GenAI швидко змінить ландшафт тестування через цінності, яку ця технологія привносить в автоматизацію тестування. Частка автоматизованого тестування значно зросте, що дозволить скоротити ручну роботу та покращити охоплення тестування, що призведе до підвищення якості коду.

  • GenAI перетворює ІТ-сервіси модернізації програм. Більше широке використання ШІ може підвищити ефективність, швидкість надання послуг та збільшити прибуток від ІТ-сервісів модернізації додатків.

  • Впровадження ШІ у процес здобуття знань. Останні досягнення в галузі GenAI викликали сплеск попиту на такі можливості, як відповіді на питання природною мовою та розмовний пошук для підтримки самообслуговування під час отримання знань.

  • Монетизація GenAI. Хоча технологія і є джерелом переваг, саме бізнес-модель допоможе компаніям монетизувати генеративну ШІ та забезпечити довгострокову конкурентну перевагу. У 2024 р. 33% компаній зі списку G2000 використовуватимуть інноваційні бізнес-моделі, щоб подвоїти потенціал монетизації GenAI.

  • AGI на горизонті. Багато груп працюють над створенням ШІ загального призначення (AGI), і до 2028 р. компанії почнуть експериментувати із системами AGI. У міру свого розвитку AGI трансформуватиметься, впливаючи на все – від ринку праці до розуміння таких понять, як інтелект та творчість.

  • Пріоритети у сфері чіпів зміняться. Поки робочі навантаження ШІ, що вимагають перерозподілу завдань від серверних процесорів до прискорювачів, не стандартизують алгоритми та програмні стеки, налаштовані на серверні процесори, купівля прискорювачів (GPU, FPGA, а також AI ASIC та ASSP) знижуватиме закупівлі серверних процесорів (CPU).