Днями Intel анонсувала п'яте покоління (5th Gen) своїх серверних процесорів, відоме під кодовою назвою Emerald Rapids. Xeon 5th Gen містить до 64 процесорних ядер і втричі більше кешу останнього рівня, ніж попередник. Він використовує 8 каналів пам'яті DDR5 та підтримує модулі DDR5 з продуктивністю до 5600 мегатрансфер за секунду (MT/s).

Вендор стверджує, що у порівнянні з попереднім покоління Xeon новий процесор покращує до 12% продуктивність при виконанні звичайних обчислень і на 36% збільшує продуктивність у розрахунку на один ват споживаної потужності. Притому новинка має вбудований акселератор штучного інтелекту (AI), який забезпечує прискорення до 42% і скорочення затримок до 100 мсек при точному налаштуванні та використанні моделей Large Language Model (LLM), що містять до 20 млрд параметрів.

Сокет Emerald Rapids сумісний з Xeon попереднього покоління, тому провідні виробники серверів вже оголосили про плани випустити одно- та двосокетні системи з цим процесором у першому кварталі наступного року.

На презентації Xeon 5th Gen керівники Intel також анонсували прискорювач AI під кодовою назвою Gaudi3. Він вийде наступного року та буде призначений для застосунків «глибокого навчання» (deep learning) та роботи з великими генеративними моделями AI.