Спеціалісти з компанії Microsoft виявили, що знаменитостей обманом спонукали зняти відео, яке потім використали для нападу на президента України Володимира Зеленського

Згідно з новим дослідженням департаменту безпеки Microsoft, інтернет-пропагандисти, пов’язані з РФ, змусили щонайменше сімох західних знаменитостей, у тому числі Елайджа Вуда та Прісциллу Преслі, записати короткі відео. Згодом їх застосували для підтримки інформаційної онлайн-війни проти України.

За словами представників Microsoft, картина виглядає так, ніби знаменитостей попросили підбадьорити – очевидно, через додаток Cameo – когось на ім’я «Владимир», який, схоже, бореться зі зловживанням психоактивними речовинами. Та натомість ці повідомлення редагувалися, іноді прикрашалися емодзі, посиланнями та логотипами ЗМІ, а потім поширювалися в інтернеті російськими тролями, повідомила компанія.

Суть полягала в тому, щоб створити враження, ніби знаменитості підтверджують, що український президент Володимир Зеленський страждає від проблем з наркотиками та алкоголем. Відзначимо, що це саме ті неправдиві твердження, які Росія висувала в минулому, про що добре відомо. Правда поки що РФ заперечує свою участь у кампаніях з дезінформації.

В одному з відео в грубо відредагованому посланні Елайджа Вуда комусь на ім’я Володимир згадується про наркотики та алкоголь: «Я просто хочу переконатися, що ти отримуєш допомогу». Відео Вуда вперше з’явилося в липні, але з того часу дослідники Microsoft помітили ще шість подібних відео зі знаменитостями, які використовувалися таким же чином, включно з кліпами актора «У всі тяжкі» Діна Норріса, Джона К. Макгінлі з «Scrubs» і Кейт Фланнері з «Офіс».