В компанії Canalys прогнозують, що у четвертому кварталі 2023 року поставки ПК зростуть на 5% до 37 мільйонів одиниць. Це буде першим кварталом зростання після трьох кварталів падіння. Водночас у річних показниках поставки у 2023 році знизяться на 12% до 249 мільйонів одиниць.

У 2024 році поставки ПК відновляться і зростуть на 8% до 267 мільйонів одиниць. Цей позитивний тренд буде підтриманий загальним підйомом світової економіки, збільшенням попиту на ПК, орієнтовані на виконання завдань штучного інтелекту, а також активним просуванням на ринку ПК на базі процесорів ARM.

Частка ПК, орієнтованих на виконання завдань штучного інтелекту, у загальних поставках ПК у світі у 2024 році зросте до 19%. До цієї категорії входять, зокрема, практично всі комп'ютери Apple, які базуються на процесорах ARM, оскільки за рахунок особливостей мікроархітектури вони можуть ефективно виконувати завдання штучного інтелекту навіть без дискретних графічних адаптерів.

Майбутнє припинення підтримки Windows 10 компанією Microsoft спонукатиме комерційних замовників до оновлення парку ПК, у тому числі на ПК, орієнтовані на штучний інтелект, і системи на базі процесорів ARM. Це стане можливим, якщо для таких систем вчасно з'явиться адекватне програмне забезпечення, яке відповідає вимогам комерційних завдань.


Глобальні поставки ПК в млн одиниць, та динаміка зростання, %. Джерело: Canalys