Наступного року Україна має бути готовою до більш складних кібератак з боку російського агресора, серед іншого – із застосуванням штучного інтелекту. Про це під час виступу на конференції SANS CyberThreat 2023 у Лондоні (Велика Британія) розповів фахівець Урядової команди реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA Назар Тимошик.

«Противник активно залучає молодь і готує нове покоління мотивованих хакерів, які в майбутньому стануть суб'єктами кіберзлочинності. Ми очікуємо, що атаки російських хакерських груп будуть більш складними, тому українські кіберзахисники – як спеціальних органів, так і бізнесу – мають бути до цього готовими», – розповів Назар Тимошик, який презентував висновки та спостереження щодо свіжих змін у російських розвідувальних кіберопераціях.

За його словами, рівень кіберзахищеності в Україні від 2022 року значно покращився, серед іншого – за рахунок технічної допомоги західних країн та обміну інформацією. Водночас українські компанії почали більш фахово реагувати на кіберризики.

Назар Тимошик розповів учасникам заходу про зміну моделей поведінки, цілей і можливостей російського уряду та підконтрольних йому груп хакерів, яка відбулася в першій половині 2023 року.

Конференція CyberThreat 2023 була проведена Інститутом передових технологій Escal (SANS) та Національним центром кібербезпеки Великої Британії. CyberThreat 2023 надає змогу фахівцям розвинути навички та краще розуміти, синтезувати та використовувати складні сценарії атак, здійснювати оперативну та стратегічну розвідку загроз і джерела збору даних противника.