Фахівці урядової команди реагування на комп'ютерні надзвичайні події України  CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку, вибороли перше місце на міжнародних змаганнях із кібербезпеки «Cyber Gators 2023», які відбулися на полігоні CYBER RANGES technology у місті Орландо, штат Флорида (США) та були організовані Корпусом морської піхоти США.

У змаганнях взяли участь сім команд – кіберзахисники України, США, Канади та інших країн. Завдання були розроблені компаніями CYBER RANGES Corp (спеціалізується на розробленні технологічних рішень та проведенні навчань із кіберзахисту з використанням технологій наступного покоління і високоточного моделювання) та Intel (провідний світовий виробник напівпровідникових елементів).

Навчання полягали у реалізації сценаріїв оборони від численних складних загроз. На виконання 109 завдань було виділено десять годин. Українські кіберзахисники – вклалися у шість.

Завдання «Cyber Gators 2023» містили:

  • ідентифікацію супротивника і його цілей;
  • витіснення противника, протидію кібератакам і ліквідацію наслідків проникнення в інформаційно-комунікаційні системи;
  • виявлення активної ворожої діяльності;
  • координацію із союзниками та обмін розвідданими про загрози.

Учасники могли перевірити навички командної роботи в середовищі моделювання з високою точністю, яке відтворювало тактику та методи, що використовують вороги в кіберпросторі. 

«Ми раді, що команда CERT-UA показала найкращий результат серед дуже сильних команд і виборола головний трофей. Хочу висловити вдячність компанії CYBER RANGES Corp та Корпусу морської піхоти США за запрошення та підтримку України. Ми раді, що журі високо оцінює компетенції українських фахівців, і ми завжди готові ділитися з нашими партнерами нашими професійними знаннями. Захист кіберпростору – це наше спільне завдання і наша спільна перемога над агресором», – зазначив заступник голови Держспецзв'язку Олександр Потій.